Kehribar (Amber)

11

Kehribar taşı, son yılların en fazla tercih edilen bir okadar da kıymetli taşlarından biri. O  aslında milyonlarca yıl öncesinde oluşmuş ve binlerce yıldır birçok medeniyette kullanılmış bir taş… Gelin bu değerli taşın faydalarına yakından bakalım.

Kehribar taşının şifalarını saymakla bitmez. Bende bu kıymetli taş hakkında elimden geldiğince kapsamlı bir kehribar rehberi hazırlamak istedim. Faydalı olması dileğiyle, Şifa olsun 🙂

Kehribar Nedir?

Kehribar diğer adıyla Amber, bir çam ağacı türünün milyonlarca yılda fosilleşmesiyle oluşan reçinesidir. Şifası bol Kehribar taşı, bugün süs eşyası ve takı yapımında kullanılıyor. Açık sarıdan kızıla kadar çeşitli renklerde yarı saydam ve kolay kırılabilen bir fosildir. Bir yere gömüldüğü zaman ufak cisimleri kendine çekme özelliği kazanabilen bir taştır.

Kehribar Taşının Özellikleri

kehribar-kolye

Taşı, parlaklık ve renk açısından hiçbir saydam taş ile kıyaslamak mümkün değildir. Kehribara yapışan fosilleşmiş böcekler, yabani bitkilerin fazla oluşu, diğer taşlarda görülmeyen önemli özelliklerdendir ve içerisinde böcek yada bitki fosili olanlar daha değerli kabul edilir. Yerküremizde en fazla çıkarılan yerler Baltık Denizi, Burma, Lübnan, Sicilya, Meksika, Romanya, Kanada, Dominik Cumhuriyeti, Polonya, Atlantik’tir. Baltık Denizi’nden (Polonya) çıkarılan baltık kehribarı, yüzyıllardan beri kadınların süs eşyalarından en gözde sayılan taşlardan biri olarak benimsenmiştir.

Kehribar, özellikle ısıtıldığı zaman elektriksel ve manyetik özelliği açığa çıkar.
Eskiden tıpta şöhrete ve epeyce kullanım alanına sahip olan kehribar, bugün bu amaçla kullanılmamaktadır. Geçmişte saflaştırılmış amber yağı isteri ve boğmacada kullanılmıştır. Aynı zamanda ilkçağlardan bu yana güzel koku, parfüm imalatında da kullanılmıştır.

Anadolu’da da yaygın olarak kullanılan amber, mürekkep imalatında da kullanılmaktadır. Kehribar olarak da bilinmekte ve takı yapımında sıklıkla kullanılmaktadır.
Gerçek kehribarın en önemli özelliği yakıldığında etrafa çam kokusu yaymasıdır. Taklit kehribar, plastik, cam, sentetik çam sakızından imal edilir. Bedenin dokunduğu kısımda terlemeyle karışık kaşıntı oluşturur.

Kehribar yani Amber içeriğindeki amber asidi doğal antibiyotik değerindedir. Bu sebeple 2. yüzyıldan buyana şifa taşı olarak kullanılmaktadır. Özellikle bağışıklığı güçlendirmek amaçlı herkesin kullanması tavsiye edilir.

Kehribar Taşı Bakımı ve Temizliği

Ilık su ve çizmeyecek yumuşak bir bezle kehribar taşının temizliğini yapabilirsiniz. Ancak temizlik işlemini yaparken her hangi bir kimyasal kullanmamalısınız. Kehribar taşı bakımını kuru bir bez üzerine biraz zeytinyağı ile silerek cila yapabilirsiniz. Bu matlaşan taşınızın yeniden parlamasını sağlayacaktır.

Kehribar taşınızı belirli aralıklarla 5-10 dakikalığına toprağın üzerine bırakın, kehribar üzerindeki negatif elektriği boşaltacaktır. Ancak bunu yaparken de dikkatli olunmalıdır. Kehribar doğrudan güneş ışığına yada ani sıcaklık değişikliklerine maruz bırakılmamalıdır,  bu kehribar taşınızın rengini ve özelliğini yitirmesine sebep olur.

Bebeklerde Kehribar Kullanımı

kehribar-bebek-kolyesi

Son dönemlerde yeni doğan bebeklerde yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kehribar (Amber), bebeklerin özellikle diş çıkarma dönemlerinde önemli ölçüde fayda göstermektedir.

  • Ağrı kesicidir ve diş çıkarma sürecini kolaylaştırır.
  • Salya azaltır, sakinleştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bebeğin rahat ve dolayısıyla uzun uyumasını sağlar.
  • Mide ve bağırsak enzimlerini düzenlediği için kolik ve gaz sorunlarında faydalıdır.
  • Bronşit ve astım tedavisinde destekleyicidir.

Kehribar bebekler için kolye, bileklik yada ayak bileğinde halhal olarak kullanılabilir. En uygunu boğaz bölgesine yakın olduğu için kolye olarak kullanılmasıdır.

Kehribar Taşı Faydaları

  • Ağrıyan yerlere koyulduğunda ağrıları hafifletir. Kullanılan kehribarın, ağrıyan  bölgenin büyüklüğü kadar olması etkisini güçlendirmektedir.
  • Migreni hafifletir.
  • Nazara karşı koruyucudur.
  • Soğuk algınlığı, astım, guatr, bronşit ve alerji tedavisi için boyun bölgesinde kullanılır. Boğaz ve tiroid enfeksiyonlarını tedavide diğer taşlardan üstündür.
  • Sol elde oynandığında bedenin elektriğini toplar.
  • Stresi azaltır.
  • Elektrik yükünü azalttığı için depresyona karşı da faydalıdır.
  • Günlük olağan yaşantınızla, zihinsel ve ruhsal gelişiminiz arasındaki dengenin kurulmasını sağlar.
  • Bereket taşıdır. Para getiren bir taş olduğu düşünülür ve bu amaçla kasalara koyulur. (bu sadece inançla ilgilidir.)
  • Yaşamın bir yük olduğunu düşündüğünüz ve sorumluluklar altında ezildiğinizi hissettiğiniz anlarda, şifa yüklü enerjisiyle sizi canlandırır.
  • Yaşamın güzel yanlarını fark etmenizi ve böylece içinizin neşeyle dolmasını sağlar.Pozitif enerji verir.

Gerçek Kehribar Nasıl Anlaşılır?

Kehribar, yukarıda bahsettiğimiz gibi milyonlarca yıl öncesinden çam başta olmak üzere birçok ağaç türünden sızan reçinelerin sızarak toprağa karışması ve fosilleşmesi ile oluşur. İçerisinde yaprak, çiçek yada böcek fosili bulunanlar ise çok daha nadir ve değerlidir. Genellikle kozalaklı ağaç yada tropik çiçekli ağaçların reçinesinden oluşmuştur.

Reçine Nedir?

Ağaçlar, dış etkenler sebebi ile hasar aldıklarında yada hastalandıklarında zarar görür, kırılır ya da yarılırsa; zarar gören bölgenin onarılması adına ‘reçine’ üretirler. Reçinenin kendine has dokusu, kokusu ve tadı sebebiyle diğer canlılar ağaçtan uzak durur ve bu reçine zarar gören ağacın iyileşmesi için ilaç vazifesi görür. Bazı ağaç türleri hasar almadan da reçine üretebilirler. Bunu da belirtmeden geçmeyelim.

Gerçek Kehribarı Nasıl Anlayabiliriz?

Kehribar diğer adı ile Amber, milyonlarca yıl öncesinde oluşan organik bir taş olduğundan oldukça değerlidir. Eski çağlardan buaya yoğun ilgi gören kehribar haliyle ticari bir değer sahip ve çok fazla yapay yani sahte kehribar bulunmakta. Peki gerçek kehribar nasıl anlaşılır?
Öncelikle belirtmek gerekir ki kehribar fiyatı yüksek bir taştır. Yüzlerce hatta bazıları binlerce lirayı bulabiliyor. Ancak bu bir kıstas değildir. Her pahalı taş kehribar değildir tabiki.
Gerçek kehribarı anlamanın en güvenilir yollarından biri kimyasal testler olsa da maalesef piyasada oldukça başarılı taklitler olduğundan bazen bu testler bile yanılabiliyor. Bir kehribar alacağınız zaman birinci önceliğiniz güvenilir bir satıcı olmalıdır.

Ayrıca aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

Aseton testi: Küçük bir pamuk parçasına birkaç damla aseton damlatın ve kehribar üzerine sürün. Aseton kuruduktan sonra kehribar gerçek ise hiçbir etki görünmez. Sahte ise yapışkan bir yüzey oluşacaktır.
Sıcak iğne Testi: Isıtılmış bir iğneyi kehribar tanesine batırmaya çalışın. Taze reçine ve çam kokusu yayılırsa; gerçek kehribardır. Rahatsız edici plastik benzeri bir yanık kokusu alırsanız muhtemelen sahtedir.
Tuzlu su yöntemi: Bir miktar suya tuz katın ve güzelce karıştırın. Gerçek kehribar su üzerinde kalır ancak sahte kehribar su üzerinde duramaz ve batar.
Ultraviyole ışık testi: Ultraviyole ışığa tutulan gerçek kehribar karanlık ortamda yansıma yapar. Sahte kehribar ise matlaşır ve yansıma yapmaz.
Kazıma testi: Kehribar yumuşak bir taştır. Gerçek kehribarı kesici bir madde ile çizmeye çalışırsanız; çizilecek ve elinizde hafif toz bırakacaktır.
Ovalama ve koklama: Kehribar tanesini bir bez ile yada elinizle ovalayın. Gerçek kehribar tanesi reçinemsi bir koku yayacaktır. Sahte kehribar ise yumuşamaya başlar hatta yapışkan bir hale dönüşebilir.



Hakiki Kehribar Taşı

Kehribar taşının özellikleri ve faydalarından bahsettik, mucizevi bir taş olan kehribar, organik taşlar grubundandır. Birçok rahatsızlığa iyi gelen bu taş özellikle ağrılar için çok faydalı ve iyileştirici etkiye sahiptir.
Kehribar 150 dereceye kadar ısıtıldığında yumuşamaya başlar. 375 derece civarında parlak bir alevle reçine kokusu çıkararak yanar. Isıtılan kehribarın rengi değişir ve kızıllaşır. Kehribar çeşitleri ve taşıdığı özellikler reçineyi salgılayan ağacın türüne, oluşum sürecinin
uzunluğuna ve gömülme şartlarına bağlı olarak değişebilmektedir. Kehribarlar belirli bir şekle sahip olmaz, saydam, yarı saydam yada opak hallerde bulunabilir. Bir mineral çeşidi olmadığından sabit bir kimyasal formülü bulunmaz. Kehribar, %10 oranında tuz bulundurur, suda batmadan su üzerinde kalabilecek kadar hafiftir. Altın rengi, bal rengi, sarı, kırmızı, turuncu, kahverengi, kemik rengi, siyah, renksiz, mavi ve yeşil renkleri olan kehribarın yaklaşık 256 farklı tonu bulunmaktadır. Başlıca kehribar çeşitlerini aşağıda inceleyelim;

Kehribar Çeşitleri

Dünya üzerinde bilinen yaklaşık 150 civarında kehribar çeşidi bulunmaktadır. Görsel olarak bakıldığında bize çoğu aynı gibi görünse de kehribarın hangi bölgeye ait olduğu uzmanlarca anlaşılabilir. Kehribarın rengi, ışıltısı, sıcaklığı, kokusu, statik elektrik özelliği her kehribarı özel kılar ve birbirinden ayırır. En bilinen Kehribar çeşitleri ise şöyledir;

Damla Kehribar

Çam ağacı reçinesinin fosilleşmesi ile damla kehribar taneleri oluşur. Damla kehribarlar en hakiki ve gerçek kehribarlardır. Asıl kehribarda diyebiliriz. En belirgin özelliği yoğun reçine kokusudur. El içerisinde ısıtıldığında hafif reçine kokusu gelir. Yakıldığı zaman son derece yoğun bir koku yayar.

Ateş Kehribar

Ateş kehribar ismini renginden alır. Tamamen şeffaf ve saydam görünümü ile diğer kehribar  türlerden ayrılır. Kıymetli bir kehribar türüdür.

Fosilli Kehribar

Kehribarın oluşumu sırasında reçine içine yapışan böcek, çiçek yada yaprakların oluşum sürecinde kehribar ile birlikte fosilleşmesiyle fosilli kehribarlar oluşur.

Baltık Kehribarı

Baltık Kehribar taşının diğer Kehribar taşlarından farkı nedir diye merak ediyorsunuzdur. Baltık Kehribarı içinde ortalama %8 oranında Süksinik Asit içerir. Süksinik Asit ağrı kesici ve rahatlatıcı özelliğe sahip bir maddedir. Bu özelliği sayesinde özellikle ağrıyan bölgelerde daha etkili sonuçlar elde edilmektedir

Sıkma Kehribar

Sıkma kehribar hakkında farklı bir yazımızda detaylı bilgi verdik. Kehribar tozlarının yeniden işlenmesiyle oluştuğu sanılıyor olsada bu bilgi yanlıştır. Kehribarın başka taşlar ile etkileşime girmesi ile oluşan kehribar türüdür. Tamamen kehribar özelliği taşımayan ancak oluşması için gerçek kehribara ihtiyacı olan bir kehribar çeşididir. Daha detaylı bilgi için Sıkma Kehribar yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kehribar taşını ilgilendiren diğer yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Künye

Sertlik

2,5

Özgül Ağırlık

 1,10

Kimyasal Grubu

Organik Bileşenler

Renk

Açık sarıdan kızıla kadar, bal rengi, nadiren yeşil

Çıkarıldığı Yerler

Baltık Denizi, Burma, Lübnan, Sicilya, Meksika, Romanya, Kanada, Dominik Cumhuriyeti, Polonya, Atlantik

Çakralar

Alt karın, Güneş sinirağı
Önceki İçerikAnjelit (Angelite)
Sonraki İçerikLarimar (Atlantis)
Bilgin
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak Doğal Taşlara ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırarak bilgi ediniyorum. Edindiğim değerli ve yarı değerli taşlar hakkındaki bilgi birikimini 2012 yılında yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr websitesi kuruldu. :)

11 YORUMLAR

  1. merhaba ben kehribar kolye ucu aldım ve kahverengi.tuz testinde yüzdü ama tırnağımı batırdığımda yumuşaklık yok. baltık kehribarı diye aldım tiroid sorunları için.sert olduğu için süphelendim ve ısıyla şekil verilmiş bir uçluk.işlenmiş reçineyse de fayda eder mi?

  2. Merhaba evimde ve üzerimde çok ağırlık var ve çocuklarım çok yaramazlık yapıyor kazancımız geldiği gibi gidiyor evimde kullanabileceğim taş hangisi acaba

  3. Bence de biz faydasını çevremizde ve kendimizde görüyoruz. Çocuğun salyası azaldı kehribar kolyeyi takmaya başladıktan sonra. Çevremizde de huysuz ve çok ağlayan çocuklara iyi geldiğini söyleyen anne babalar var. biz ***’dan aldık memnun kaldık tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

fifteen − ten =