Dioptaz, mavisimsi yeşil rengi ile Zümrüt taşına benzeyen, oldukça nadir ve pahalı taşlardan biridir. Diyoptaz yada İngilizce ismi ile Dioptase olarakta isimlendirilir. Yeşil renkli görünümü ve içeriğindeki bakır minerali sebebiyle Bakırlı Zümrüt olarakta anılır.
Başlıklar
Dioptaz (Dioptase) Nedir?
Arkeolojik kazılarda rastlanan Dioptaz, eski çağlardan buyana kullanılmıştır ancak 18. yüzyılın sonlarına doğru St.Petersburg Mineraloji Derneği tarafından ayrı bir değerli taş olarak sınıflandırılmıştır. Bu dönem bulunan taşlar Kazakistan’ın “Kırgız Bozkırı” olarak adlandırdığı bölgeden getirilmiştir. Bu sebeple bu taşın adı bazı kaynaklarda da kırgizit olarak geçer.
Adını Yunanca “dia – optos” kelimesinden almıştır. Bu kelime “arasından geçmek” anlamına gelir. Ural madenlerinden elde edilen dioptaz yani bakır zümrüt, malakit, rodonit, jasper gibi taşlar ile birlikte bulunur.
Dioptaz Özellikleri
Dioptaz, Bakır Sülfür yataklarının oksidasyona uğrayan bölgelerinde oluşur. Krizokol grubu taşlarındandır. Yeraltında bulunan bakır sülfür kayalarının bazıları hidrotermal yeraltı suları ile karşılaşır ve temas etmesiyle oksitlenir. Bu şekilde Dioptaz kristali oluşur.
Mavimsi yeşil yada yoğun mavimsi zümrüt yeşili renginde, saydam kristal yapıda bir taştır. Kırılgan yapıdadır. Nadir bulunan ve pahalı taşlardandır. Genellikle koleksiyoncular tarafından kristal kütleleri satın alınır. Takı olarak kullanımı nadirdir ancak kullanılacaksa kalp çakrasını etkilediği için kolye yada broş olarak kullanılması daha uygun olacaktır.
Dioptaz Temizliği ve Bakımı
Bu kıymetli taşın sertlik derecesi 5’tir. Çok yumuşak olmamakla beraber kırılgan yapıda bir kristaldir ve temizliği açısından dikkatli olunmalıdır. Bu sebeple tütsü, selenit taşı yanına yada üzerine koyma yada Himalaya tuz lambası yanına bırakarak taşın enerjisi temizlenebilir. Kullanılmadığı zamanlarda diğer objelerde ayrı olarak saklanması zarar görmesini önleyecektir.
Dioptaz Faydaları
- Kalp çakrası üzerinde çalışan diyoptaz, kalp için güçlü bir iyileştiricidir ve yüksek kalp çakrasını açar, düzenler.
- Tüm çakraları dengeler, düzene sokar ve daha yüksek bir işlevsel düzeye taşır.
- Ruhsal uyumu kolaylaştırır, üst bilinç düzeylerine erişim sağlar.
- Sükunet, huzur ve dinginlik verir.
- Beynin kavrama gücünü arttırır, yaratıcılık ve fikir üretme konusunda etkilidir.
- Akıl ve beden gücünü dengeler, birlikte çalışmalarını sağlar.
- Kalp ve kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Kasları ve kemikleri güçlendirir,
- Aurayı ve enerji alanını temizler ve dengeler.
- Geçmişten gelen iç yaraları iyileştirir, affetme gücü ve yetisi verir.
- Merkezi sinir sistemini güçlendirir, hastaysa tedavi eder.
- Karaciğer hastalıklarına faydalı olduğu söylenir.
- Migren, baş ağrısı ve diğer ağrılar üzerinde etkilidir. Ağrıyı geçirir.
- Isıtıldığında elektrik üretir, Piroelektrik özelliğe sahiptir. Kalp ritminin düzenlenmesinde kullanılır. (Uzman gözetiminde yapılmalıdır.)
- Yaşama karşı daha olumlu bakmayı sağlar, psikolojik olarak anı yaşamaya teşvik eder ve hayattan keyif almayı aşılar.
Künye
Sertlik | 5 |
Özgül Ağırlık | 3,28 – 3,35 |
Kimyasal Formül ve Grubu | (CuSiO2(OH)2) – Silikat – Krizokol Grubu |
Renk | Yeşilimsi Mavi, Mavimsi Yoğun Yeşil |
Çıkarıldığı Yerler | Rusya, Şili, ABD, Arjantin, Avustarlya, Kazakistan, Fransa, Almanya, İran, Meksika, Peru, Romanya, Yeni Zelanda |
Çakralar | Kalp çakra |