Doğal Taşlar Nasıl Oluşur?

5

Doğal taşlar nasıl oluşuyor?

Yerküremizin yaklaşık 4,6 milyar yaşında olduğu düşünülüyor.  Jeoloji bilimi ise bize bu zaman dilimi ile ilgili çok değerli bilgiler sunuyor. Dünyamızın önceki zamanlarına ait bilgileri ise bize kayaç ve mineraller vermektedir. Bizim yarı değerli taş olarakta adlandırdığımız süs taşları ise Gemoloji bilimi tarafından incelenmektedir.

Kayaç ve Mineral Nedir?

Mineraller doğal olarak oluşan, belirli bir kimyasal bileşime ve atomik düzene sahip olan ancak organik olmayan katılardır. Kayaçlar ise bir yada birden fazla mineralin doğal ortamda bir araya gelmesiyle oluşur. Bazı kayaçlar tek mineralden oluşur. Örnek vermek gerekirse saf kalsit ve saf kuvars tek mineralden oluşan kayaçlardır. Ancak tek mineralden oluşan kayaçların sayılar oldukça azdır. Büyük çoğunluğu birkaç mineralin bir araya gelmesi ile oluşur. Örneğin Granit taşı içerisinde 3 mineral bulunur. bunlar Kuvars, Feldspat ve Mika’dır.

Kayaçlar Nasıl Oluşur?

Jeolojik süreç bir döngü içerisinde değişmeden sürekli devam eder. Yerkürenin içerisindeki ve yüzeyindeki kimyasal elementler, mineraller ve kayaçla zaman içerisinde tekrar tekrar dağılır. Bu süreç milyonlarca yıldır devam ediyor. Vokanik faaliyetler, magmatik yükseltiler, ergime, ayrışma, başkalaşım kayaçları, aşınma (akarsu, rüzgar gibi) gibi sebeplerle kayaçlar oluşur.



Kayaç Türleri

  1. Ayrışma ve Aşınma (Rüzgarla aşınma, Sıcaklık değişimleri, Kimyasal ayrışma, Buzul aşındırması)
  2. Deniz Kıyısı Kayaçları
  3. Magmatik Kayaçlar
  4. Volkanik Taşlar:  Volkanik alanlarda oluşan taşlardır.
  5. Çökel Kayaçlar
  6. Kireçtaşı Mağaraları
  7. Başkalaşım Kayaçları
  8. Fosiller : Kehribar ve benzeri organik kökenli taşlardır. Milyonlarca yıl toprağın altında taşlaraşarak oluşan fosillerdir.
  9. Meteorit : Uzay’dan gelen, Meteor yağmuru sırasında yeryüzüne düşen taşlardır.
  10. Kristaller : Kristaller en sevdiklerimizden… Kuvars grubu başta olmak üzere, genellikle saydam yada yarı saydam, farklı renklerde bulunan taşlardır.

Biz bu türler arasında en çok kristaller ve fosilleri süs taşı olarak kullanıyoruz. Merak ettiğiniz doğal taşların özellikleri ve faydaları için sitemizin sayfalarında gezinebilirsiniz. Her taş için detaylı bilgiler içeren ayrı sayfalar ve sayfalarda taşların kimyasal ve mineral özelliklerini gösteren künyeler bulacaksınız. Taş Listesine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Doğal Taşlar Hakkında Daha Fazla Bilgi: Taskutusu.com

 

Önceki İçerikAqua Aura Kuvars
Sonraki İçerikÇubuklu Akik Taşı (Çubuklu Agat)
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak Doğal Taşlara ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırarak bilgi ediniyorum. Edindiğim değerli ve yarı değerli taşlar hakkındaki bilgi birikimini 2012 yılında yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr websitesi kuruldu. :)

5 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

18 + eleven =