Feldspathoid Grubu

0

Feldspathoid Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Feldspathoid grubu, magmatik kayaların bileşenlerinden biri olarak bulunan bir mineral ailesidir. Feldspathoid mineralleri/taşları, feldispat taşları gibi magmatik kayaların tipik bileşenlerinden biri olan silikat mineral grubuna aittir. Ancak, feldispatlardan farklı olarak, feldspatoidler daha az silisyum içerir ve daha fazla alkali metal ve kalsiyum içerirler. Bu yüzden magmatik kayaçlarda feldispatlara alternatif olarak görülebilirler. Feldspathoid (Feldspatoid) Türkçe’ye Feldspatımsı olarak çevrilebilir. Kısacası feldspat gibidirler ama değillerdir.

Bu mineraller özellikle alkali magmatik kayaçlarda bulunur ve bu kayaçlar genellikle tortul veya metamorfik kayaçlardan daha düşük silika içeriğine sahiptir. Feldspathoid üyeleri arasında çeşitli mineral türleri bulunmaktadır. Bu mineralleri aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz. Bu grubun en bilinen üyesi ise Sodalit Grubudur.

Feldspathoid Grubu Taşları

LösitKAlSi2O6
NefelinNaAlSiO4
SodalitNa4(AlSiO4)3Cl
Lazurite (Na,Ca)8 (Al6Si6O24)(SO4Cl,S)2
Nosean Na3AlSiO4Na2SO4
Hauyn Na3AlSiO4CaSO4
Petalit Li(AlSi4O10)
Kankrinit (Na,Ca)4 (Al3Si3O12)(CO3,SO4,Cl)
Feldspathoid

Feldspatoid ailesi üyeleri alkali feldspatlara göre daha az silis içerirler. Bu sebeple alkali (sodyum ve potasyum) bakımından zengin ve silis bakımından fakir magmalarda oluşurlar. Bu onları feldspat grubundan ayıran özelliklerden biridir.

Bir başka deyişle sodyum, potasyum veya kalsiyumun alüminosilikatlarından oluşan ve bir feldispat oluşturamayacak kadar az silika içeren kaya oluşturucu mineral ailesidir. Feldspat grubuna göre önemli yapısal farklılıklar vardır. Silika bakımından yetersiz doygunluğa sahip ancak feldispatların barındırabileceğinden daha fazla alkali ve alüminyum içeren magmatik kayalarda yerini alır. Feldispatoidler genellikle feldspatlarda ve ayrıca amfibollerde, olivinlerde ve piroksenlerde bulunur, ancak asla kuvars veya silikanın diğer polimorflarında bulunmaz.

Kaynaklar:

https://www.mindat.org/min-47865.html

Önceki İçerikSpodümen (Spodumene)
Sonraki İçerikNakauriite
Bilgin
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak doğal taş ve kristallere ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırıyor ve bu konuda eğitimler alıyorum. 2012 yılında araştırdıklarımı yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması ve sürekli güncellenmesi daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr web sitesini kurdum. Geçen 20 yıllık süreç içerisinde güvenilir kaynaklardan doğal taşlar, kristal terapi, Litohealing hakkında eğitimler aldım ve bu bilgi birikimini de burada paylaşmaya çalışıyorum. 2023 yılı itibari ile Teonora.com e-ticaret sitemizi açtık ve gerçek doğal taş tasarımlarımızı en güvenli yollarla size ulaştırmaya çalışıyoruz. Şifa Olsun, Faydalı olması dileğiyle...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

17 − thirteen =