Gemoloji (Kıymetli Taş Bilimi)

2

Gemoloji, mücevherlerde kullanılan değerli taşların ve süs taşlarının tanımlanması ve sınıflandırılmasını görev edinen bilim dalıdır. Taşların oluşumunu, çıkarıldığı yerleri, fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceler. Bu bilim dalının ülkemizdeki diğer adı Kıymetli Taş bilimi’dir.

Süstaşı özelliği taşıyan her türlü malzemenin, yeryuvarında oluşumundan, tüketicinin beğeni ve kullanımına kadar geçen süreçteki her işlemi inceler.

Gemoloji bilimi, Ülkemizdeki üniversitelerde ilk olarak İzmir’de aktif edilmiş bir alandır. İlk kez 1983-84 yılları arasında taş ve metal işletmeciliği programı adı altında faaliyete geçmiştir. Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Kampüsü’nde Teknik Programlar Bölümü öğretmenleri ve öğrencileri bir arada bu alanda hizmet vermeye başlamıştır. Bu bölümün dışında kuyumculuk ve takı tasarımı bölümleri birçok üniversitede var ve gemoloji bilimi bu bölümlerde ders olarak veriliyor. Ancak Gemoloji bölümü -bildiğim kadarıyla- şuan sadece Dokuz Eylül Üniversitesi’nde…

Yukarıda bahsettiğim gibi bu bölümün adı ülkemizde önceleri “taş ve metal işletmeciliği programı” olarak geçiyordu. Resmi olarak ülke geneline Gemoloji bölümü olarak anılması ise ilk kez 2006 yılında kabul edilmiştir. Bu tarih itibariyle Türkiye’de varlığı kabul edilen kıymetli taşlar bilimi ortaya çıkarılmıştır. Henüz yeni yeni kabul gören ve ilgi görmeye başlayan bir bölümdür.

Gemoloji Biliminin Konuları

  • Değerli taşların bilimsel inceleme sonucunda tanımlanması ve sertifikalanması (Pırlanta sertifikası, Renkli Taş Sertifikası vb.)
  • Değerli taşların doğal ve yapay renklendirme nedenleri (ısıtma, ışıma, boyama, ikili ve üçlü ekleme) ve bunları iyileştirme yöntemleri
  • Değerli taşların sentetik imalatı ve yöntemleri
  • Doğal taşlar oluşumu, aranması, bulunuşu ve çıkarılması
  • Değerli taşların her türlü işleme teknikleri
  • Değerli taşların pazarlanması
  • Değerli taşların soy metallere mıhlanması (altın, gümüş, vb.)
Önceki İçerikTaş Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Sonraki İçerikKadıköy Taşı Nedir?
Bilgin
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak Doğal Taşlara ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırarak bilgi ediniyorum. Edindiğim değerli ve yarı değerli taşlar hakkındaki bilgi birikimini 2012 yılında yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr websitesi kuruldu. :)

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

thirteen + four =