Kammererit Nedir?
Kammererite / Kemererit / Chromian Clinochlore
Kammererit (Kemererit), klinoklor grubuna ait bir mineraldir. Krom içerikli olan Kammererit (Kemererit) mor, fuşya, morumsu kırmızı yada kırmızı renklerde olabiliyor. Saydam ve yarı saydam mükemmel dilinimlere sahip kristaller halinde bulunan bu doğal taş Maden Kanunu’nda “Kıymetli Taşlar” (Değerli Taşlar) içerisinde yerini almıştır.
Kammererit Özellikleri
Sertlik derecesi 2-2,5 arasında belirlenen Kammererit (Kemererit), oldukça kırılgan ince kristallerden meydana gelir. Bu sebeple oldukça narin davranılmalıdır. Takı olarak kullanımı kırılgan olması sebebi ile çok zordur. Şekillendirilmesi çok zordur çünkü kristaller genellikle incedir. Takıda kullanılacaksa parça halinde narince monte edilebilir. Kammererit (Kemererit) parça halinde süs eşyası olarak kullanılabilir. Koleksiyonluk değeri yüksektir.
Mor ve kırmızı rengin birlikteliği ile oluşan renk tonlarına sahiptir. İlk bakışta mor rengi Ametist taşı sanılmasına sebep olabilir. Ancak çok daha nadir ve özel bir taştır. Ametiste göre daha pembemsi bir renk tonu vardır. Kammererit (Kemererit) taşının en önemli özelliklerinden biri süs taşı kalitesinde olanların sadece Türkiye’de çıkarılmasıdır. En bilinen kaynağı Erzurum, Çayırlı’da yer alan krom yataklarıdır. Bu açıdan bakıldığında Kammererit (Kemererit) ülkemiz için önemli bir mineraldir ve mutlaka Dünya’ya tanıtımı yapılmalıdır. Kammererit, genel olarak Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde, Keşiş ve Kop Dağları civarında bulunur.
Kammererit (Kemererit) aynı zamanda Chromian Clinochlore (kromlu klinoklor) olarak da bilinir. Klorit grubu içeriğindeki magnezyum ve demir sebebi ile genellikle yeşil renkli olurlar. Krom dahil olduğunda ise morumsu kırmızı rengini alır.
Kammererit minerali adını Alman Jeolog ve Eczacı August Alexander Kaemmerer’den almaktadır.
Kaynaklar:
- MTA Kemererit (Kimyasal özellikleri için)
- Mindat.org (Daha iyi görseller ve kimyasal özellikler için)
- Google (Daha fazla görsel, ham ve işlenmiş modeller)
Temizliği ve Bakımı
Sertlik derecesi çok düşük, yumuşak bir taştır. Bu sebeple işlemeye pek uygun bir taş değildir. İşlenmesi sırasında çok çabuk kırılabilir ve parçalara ayrılabilir. Bu sebeple koleksiyonluk parçalar halinde piyasada daha çok bulunur. Bu şekilde temin edebilirsiniz. Takı olarak ise nadirde olsa ham bir parçanın takıya monte edilmesi ile kullanılır. Zaten çok ince kristaller halinde oluşan bu değerli ve nadir taşın zarar görmesini istemezler.
Eğer bir Kemererit taşını varsa onunnemli bez ile hafifçe silmeniz yeterli olacaktır. Su ile temas etme, suda bekleme gibi yöntemler taşınızın fiziksel olarak zarar görmesine sebep olacaktır. Temizleme aşamasında herhangi bir temizleyici kimyasal veya alkollü, asitli bir madde kullanmayınız. Bu tür uygulamalar ise taşınızın kimyasal ve fiziksel yapısına zarar verir. Kullanmadığınız zamanlarda eğer takı ise ayrı bir kutuda, eğer koleksiyonluk bir ürün ise güneş ve tozdan korunacak bir alanda muhafaza etmeniz önerilir.
Künye
Sertlik | 2 – 2,5 |
Özgül Ağırlık | 2,6 |
Kimyasal Formül ve Grubu | Mg5(Al,Cr)2Si3O10(OH)8 |
Renk | Mor, fuşya, morumsu kırmızı, kırmızı renklerde saydam, yarı saydam kristaller |
Çıkarıldığı Yerler | Türkiye – Erzincan – Çayırlı (Kop Dağları) |