Değerli taşlar, binlerce hatta milyonlarca yıl süresince yerin altında oluşarak günümüze kadar ulaşan, doğanın bize çok kıymetli armağanlarından biri aslında. Her taşın kendine özgü mineral yapısı ve özel titreşimleri var. Bu sebeple fiziksel ve ruhsal birçok faydaları bulunuyor.
Biz hepsini genelleyerek taş olarak sınıflandırsakta aslında oluşumları gereği kimisi kristal, kimisi organik kökenli fosil, kimisi kayaç vb. Birçok değerli taş genelde bir yada birkaç mineral kombinasyonundan oluşur ancak birde mineraloid olanlar var.
Değerli Taşlar Mineral Midir? Mineraloid Nedir?
Mineral Nedir?
Mineral, doğal olarak oluşan bir kimyasal bileşiktir. Bir mineral belirli bir kimyasal bileşime sahiptir ve genelde kristalin formdadır. Bir yada birkaçı biraraya geldiğinde farklı kristalleri yani değerli taşlar dediğimiz doğal taşları oluştururlar.
Mineral bilimine mineraloji denir. Değerli taş bilimine ise Gemoloji denilmektedir.
Her mineralin kendine has fiziksel özelliği vardır. Tanımlamaları ise kimyasal yapılarına ve bileşimlerine göre yapılır. Belirgin tanımlama özellikleri arasında başlıca kristal yapı, sertlik, parlaklık, renk, kırılma, bölünme, ayrılma, özgül ağırlık, manyetik gibi bazı kriterler göz önünde bulundurulur.
Kuvras Grubu ve Beril Grubu Minerallerden oluşmuş kristellere en iyi örneklerdir.
Mineraloid Nedir?
Mineraloid, mineral benzeri olan ancak kristallik özelliği göstermeyen bir maddedir. Mineraloidler genelde değişen kimyasal bileşimlere sahiptir. Sabit bir kimyasal bileşime sahip değildir. Örnek vermek gerekirse;
Jet: Siyah kehribar yada Oltu taşı olarakta bildiğimiz bu taş ağaç fosilinin aşırı basınç altında çürümesi ile elde edilir.
Obsidyen: Magmatik olarak oluşan volkanik bir cam’dır. Bir kristal değildir.
Opal: Kristal yapıya sahip olmayan başka bir mineraloiddir.
Kehribar, İnci gibi organik kökenli taşlar ve Lapis Lazuli gibi kristal olmayan kayaçlar da bu gruba dahildir.
Mineral ve Mineraloid Arasındaki Fark Nedir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi dıştan bakıldığında hepside taş olarak görünse ve sınıflandırılsa da kimyasal olarak belirgin farkları var.
- Mineraloid’da kristalin yapı bulunmuyor. Minerallerde ise aksine kristalin yapı oluyor.
- Minerallerde belirli bir kimyasal yapı bulunurken, Mineraloid değişken bir kimyasal yapıya sahiptir.
- Mineraloid grubunda farkettiyseniz genelde organik kökenli (denizlere oluşan inci yada fosilleşen kehribar gibi) taşlar bulunuyor.
Faydalı olması dileğiyle,
Sevgiler 🙂