Oltu Taşı Nedir?
Oltu taşı bir ağaç türünün fosilleşmesiyle oluşan Jet grubuna ait organik bir taştır. Erzurum’un Oltu ilçesinde çıkarılıp burada işlendiği için bu isimle anılmaktadır. Jet grubuna ait olduğu için oluşum yönünden dolayı bazı kaynaklarda Jet olarak bahsedilir. Fosil olması sebebiyle ve kehribara benzemesiyle Siyah kehribar ya da Kara kehribar da denilmektedir. Genç kehribar olarak da bilinir.
Oltu taşı ülkemizde Siyah başta olmak üzere sarı, kahverengi ya da nadir olarak gri-yeşil karışımı bir renkte bulunabilmektedir. Ancak yine de en fazla siyah olanı tercih edilmektedir. Türkiye dışında çıkarılan başlıca ülkeler ise Hindistan, İspanya, Fransa, ABD, Almanya, Polonya, Rusya, İngiltere’dir. Oltu, buralarda Black Amber ve Jet olarak bilinir.
Oltu Taşı Özellikleri
Mohs sertlik skalasına göre 2,5-3 sertlik derecesine sahip bir taş olduğundan kolay işlenir ve bu sebeple de daha çok takı ve tesbih yapımında kullanılmaktadır. Kolay işlenmesine karşın yumuşak bir taş olduğu için özel aletler kullanılarak işlenmektedir. Kolaylıkla çizilebildiği gibi kırılabilir durumdadır ve işlemesi ustalık gerektirir. Bu sebeple bu değerli taşı özenle kullanmalı ve bakımını yapmalısınız.
Ülkemizde 3213 sayılı Maden Kanunu‘na göre tescil edilmiş ve yarı değerli doğal taşlar arasında yerini almıştır. 2015 yılında ise coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. Yer altındayken yumuşak ancak yeryüzüne çıkarıldığında sertleşen bir yapıdadır. Yakıldığında çıra benzeri alevlenen ve is bırakan, sürtünme ile elektriklenen bir tür linyit çeşididir. (Linyit ismi onun kömür olduğu düşüncesi yaratmasın. Fosilleşmiş bir taştır.) Oltu taşı taşlaşmış ağaç kömürü şeklinde fosilleşmiş bir taştır.
Oltu, madende ve çıkarıldığında kahverengimsi siyah bir renkte bulunur ancak çıkarıldıktan sonra hava ile temas ettikçe parlaklığı artar ve daha koyu siyah renge dönüşür. Çok nadir olmakla birlikte yeşil oltu taşına da rastlanmaktadır..
Oltu Taşı Faydaları
Bu taşın en fazla kullanım alanı Oltu taşı tesbihlerdir. Oltu, Altın ve Gümüş ile monte edilerek çeşitli takılarda kullanılmaktadır. Kullanıldıkça parlama özelliği vardır. Negatif enerjiyi, statik elektriği toplar. Bu nedenle nazarlık olarak da kullanılır. Ayrıca oltu, bedenin elektriğini toplamak için kullanabileceğiniz bir taştır. Kehribar gibi, tesbih olarak kullanımı en rahat olan taşlardandır. Vücuttaki statik elektriği çeker ve stresi azaltır. Ancak yine de kehribar ile karıştırılmamalıdır. (Kehribar bal rengindedir) Kehribar ile Oltu taşı arasındaki en önemli fark; Kehribar ağacın reçinesinden oluşur, Oltu taşı ise ağaç ve reçinenin fosilleşmesi ile oluşur.
- Kök çakra taşıdır,
- Toprağın enerjisini bedene aktarır,
- Özgüvenin yükselmesini sağlar,
- Migren ve diğer baş ağrılarını hafifletir söylenir,
- Vücuttaki mineral dengesini sağlar,
- Mutluluk ve huzur verir,
- Ağrıyan bölgeye koyulduğunda ağrıyı azaltır.
Künye
Sertlik | 2,5-3 |
Özgül Ağırlık | 1,26 |
Kimyasal Formül ve Grubu | Organik Bileşenler (Ağaç fosili) |
Renk | Siyah, Kahverengimsi, gri, sarı |
Çıkarıldığı Yerler | Türkiye (Erzurum/Oltu), Hindistan, İspanya, Fransa, ABD, Almanya, Polonya, Rusya, İngiltere |
Çakralar | Kök Çakra |
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Oltu_stone