Ortoklaz (Ortoklas yada Orthoclase), Feldspat grubuna ait bir mineraldir. Genellikle yarı saydam halde bulunur ancak nadiren de olsa saydam olarakta görülür. Bu yazımızsa Ortoklaz hakkında detayları inceleyeceğiz.
Ortoklaz Nedir? Ortoklaz Özellikleri Nelerdir?
Ortoklaz, bir potasyum feldspat mineralidir ve alkali feldspatlar grubuna aittir. Bu mineral, kimyasal formülü KAlSi3O8 olan potasyum alüminyum silikat içerir. Genellikle granit, granodiyorit ve diorit gibi magmatik kayaçlarda bulunur. Ayrıca, metamorfik kayaçlarda da bulunabilir.
Kristal yapısı monoklinik sistemdedir. Düzgün kırıklar halinde, camsı parlaklığa sahip kristallerden oluşur. Etkileyici bir güzelliğe sahip olan ortoklas taşı renksiz, beyaz, gri, açık pembe ve nadiren kırmızı tonlarında bulunabilir. Renksiz olanları Sanidin olarak bilinir. Beyaz, açık pembe yada kırmızımsı olan Ortoklaz, Yeşil-beyaz olan Mikrolin‘dir. Sanidin saydam, Ortoklaz ve Mikrolin ise yarı saydamdır. Sertlik dereceleri 6 – 6,5 arasındadır ve değerli taşlar kategorisinde mücevher yapımında kullanılabilirler.
Ortoklas kristalleri prizmatik şekillerde bulunurlar. Tek kristal şeklinde olabildiği gibi yığışımlar halinde de bulunabilir. Kristaller öyle düzenlidir ki mükemmel görünümdedir. Dünya genelinde yaygın bulunan bir mineraldir. Çoğunlukla magmatik kayaçlarda granit, siyenit gibi mineraller ile birlikte bulunur.
Bu mineral, kaya oluşumlarında önemli bir rol oynar ve genellikle magmatik kayaçlardaki feldspat zengin bölgelerde bulunur.
Feldspatlar genellikle kayaçlarda önemli bir bileşen olarak bulunurlar ve jeolojik süreçlerde çeşitli kayaçların oluşumunda etkili olabilirler. Ortoklaz, özellikle granit gibi bazı magmatik kayaçlarda diğer minerallerle birlikte bulunarak kayaçların özelliklerini belirler.
Ortoklaz, Sanidin, Mikroklin Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ortoklas ve Sanidin Monoklinik kristal yapıda , Mikroklin Triklinik kristal yapıdadır. Kristal Biçimi, Sanidin kristalleri genellikle levhamsı veya prizmatik; ortoklas ve mikroklin kristalleri ise prizmatik, kare şekillidir. Çoğunlukla masif ve tanelidir.
Yeşil renkli mikrokline, amazonit veya amazon taşı adı verilir.
Ortoklaz Bakımı ve Temizliği
Bu taşın birçok farklı türü vardır. Bunlardan en bilineni amazonit taşıdır. Sertlik derecesi çok düşük değildir ancak yine de uzun süreler suya maruz bırakmanız tavsiye edilmez. Bu aşamada enerjisel arındırma için en güvenli yol tütsülemek veya selenit kase kullanmaktır. Fiziksel temizlik için ise nemli bir bez ile silmeniz ve herhangi bir deterjan kullanmadan kısa süreli yıkamanız uygundur.
Künye
Sertlik | 6 – 6,5 |
Özgül Ağırlık | 2,55 – 2,63 |
Kimyasal Formül ve Grubu | KAlSi3O8 |
Renk | Renksiz, gri, beyaz-açık pembe, kırmızı, beyaz, yeşil renklerde saydam, yarı saydam |
Çıkarıldığı Yerler | Dünya genelinde yaygın olarak bulunur. |
Daha Fazla Görsel için >> Google