Pırlanta Renk Skalası (Color)

0

Pırlanta’nın Renkleri

Pırlantalar dışarıdan bakıldığında renksiz görünürler. Ne var ki pırlanta konusunda biraz bilgi sahibi olduğunuzda aslında her birinin birbirinden farklı tonlarda olduğunu anlamanız uzun sürmeyecektir. Aralarındaki farkı anlamlandırmak ise tahmin edildiğinden çok daha kolaydır. Pırlanta Renk Skalası ise bu konuda bize yardımcı olmaktadır.

Genel bakış açısına göre pırlantanın şeffaf ve ışıltılı olduğunu söylemek doğrudur. Bunun yanında ışıltının sahip olduğu bir renk skalasını da ihmal etmemek gerekmektedir. Bu nedenle dışarıdan bakıldığında renksiz görünen pırlantalar aslında olduğundan çok daha farklı renk düzenine sahiptirler.



Pırlanta Hangi Renktir?

Pırlanta rengini belirleyen temel unsur taşın kalitesidir. Taş kusurluysa, kullanılan kimyasallar kirlilik yaratmışsa taşta meydana gelen renkler değerini düşürmektedir. En doğru bilgi pırlantanın beyaz olduğunu dile getirmektedir. Beyaz renkten sarı renge kadar pek çok renk tonuna sahiptir. Bu nedenle pırlantanın renk skalası harf sistemiyle düzene bağlanmıştır.

Pırlanta rengi, profesyonel olmayı gerekli kılan detaylardan biri değildir. Bu nedenle dışarıdan baktığınızda büyük farklılıkları siz de görebilirsiniz.

Pırlanta Renk Skalası Önemli mi?

Pırlantanın değerini belirleyen karattır ifadesi son derece yanlıştır. Karat önemlidir fakat karatın yanında değer belirleyen farklı unsurlar da vardır. Bunlardan en önemlisi kesimdir. Kesimi ise renk takip etmektedir. Beyaz ve saf olan bir pırlantanın değeri ile sarı olan bir pırlantanın değeri aynı değildir.

Renk önemlidir çünkü pırlantanın ömrünü, görünüşünü ve fiyatını değiştiren unsurlardan biridir. Renk beyazdan sarıya doğru döndükçe pırlantanın değeri de azalmaktadır.



Pırlantada Beyaz Tonlar

Pırlantada renk skalası beyazdan sarıya doğru ilerlemektedir. Harf sistemi ile belirlenen bu tonlarda D, H ve L grubu beyaz grup olarak bilinmektedir. D grubu pırlantalar en değerli olan pırlantalardır. D,E,F olarak alt kümelere ayrılırlar. En beyaz pırlantalar bu grupta yer almaktadır. Ekstra beyaz olarak da isimlendirilen bir gruptur.

H grubu ise G,H,I,J olarak alt kümelere ayrılmaktadır. Yalnızca beyaz grup olarak isimlendirilmektedirler. Kaliteleri de görünüşleri de oldukça iyi durumdadır.

L grubu ise beyaza yakın grup olarak isimlendirilmektedir. K,L, M alt kümesinden oluşan bu pırlantalar soluk beyaz tonlarındadır. Net beyaz olduklarını söylemek çok da doğru olmayacaktır.

Pırlantada Sarı Tonlar

Pırlantanın beyaz tonlarının yanında sarı tonları biraz daha kalitesiz görünmektedir. Bu nedenle sarı tonlar renk skalasında P grubu ve Z grubu olarak anılmaktadır. P grubu içerisinde N,O,P,Q, R alt basamaklarını barındırmaktadır. Bu alt kümede oluşan her renk R’ye doğru koyulaşmaktadır.

P grubu pırlantalar çok açık soru tonları olarak anılmaktadırlar. Z grubu pırlantalar ise açık sarı tonları olarak bilinmektedirler. Açık sarı tonlar S,T,U,V,W,X,Y,Z alt kümelerinden meydana gelmektedir. Z grubu pırlantalar en az tercih edilen sarı renkli pırlantalardır. Dolayısıyla bu grubun değeri diğerlerine nazaran bir hayli düşüktür. Piyasada farklı tonlarda bulunan pırlantalar kullanılan aksesuara göre de renk skalasından seçilebilmektedir.

Pırlanta hakkında daha fazla detay için Pırlanta Rehberi Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Önceki İçerikPırlanta Berraklık Skalası (Clarity)
Sonraki İçerikPırlanta Modelleri
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak Doğal Taşlara ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırarak bilgi ediniyorum. Edindiğim değerli ve yarı değerli taşlar hakkındaki bilgi birikimini 2012 yılında yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr websitesi kuruldu. :)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

8 − 4 =