Selenit Nedir?

Tarihi 2500 yıl öncesine uzanan Selenit yaygın olarak kullanılan bir kristaldir. Eski Roma’dan Mısıra ve hatta Osmanlı padişahlarına kadar bu taş değerli kılınmış ve savaşta korunmak adına taşınmıştır.
Selenit beyazdan kahverengiye doğru değişen bir renk skalasına sahiptir. Sertlik derecesi çok düşüktür. Su ile teması tavsiye edilmez. Eriyebilir yada parçalanabilir.
Selenit Kristali, ışığı yansıtan şeffaf görünümlü bir yapıya sahiptir. Değerli olması bu yarı saydam yapısından gelmektedir.
Çöl Gülü Taşı Nedir?

Selenit’in salkım veya demet görünümündeki çok katlı (katmerli) türü ise Çöl Gülü olarak adlandırılmaktadır. Yirminin üzerinde yuvarlak yaprağımsı parçanın doğal bir biçimde harmanlanması ve bu yapraklara kum serpilmiş görünümü alması nedeniyle çölde meydana çıkmış güle benzer.
Selenit (Çöl Gülü) Taşı Özellikleri
Selenit, denize kıyısı olmayan bölgelerde, tuzlu suyun buharlaşmasıyla oluşan bir mineraldir. Saydam ve ışığı yansıtan selenitler lamba şeklinde dekoratif olarak kullanılmaktadır. Diğer Selenitler ise takı ve süs eşyası olarak kullanılır. Selenit çok yumuşak bir mineraldir. Sertlik derecesi Mohs sertlik cetveline göre 2’dir. Bu sebeple takı olarak kullanılıyorsa da çok narin ve dikkatli kullanılmalıdır. Kırılgandır.
Selenit, alçı taşının şeffaf türü olup kalsiyum sülfattır. İçinde su bulunur ve çok yumuşaktır. Kristalleri genelde düz ve eşkenar dörtgen şeklindedir. Genellikle tortul kayaların içinde oluşur. Jips gülleri kızıl-kahve ve yapraksı yapıdadır. Ele alındığında sabun hissi verir.
İşlenmeye pek müsait olmamasından dolayı genellikle doğal hali ile kullanılmaya çalışılır. Doğada bulunan parça ne ise, mümkün olduğunca herhangi bir kesim yada işleme tabi tutulmaz. Selenit, Çin, Orta Asya, ABD, Meksika ve Türkiye’de çıkarılmaktadır. Tüm dünyada yaygındır ancak Meksika ve ABD`de kaliteli kristalleri bulunur.
Kişinin kendine olan öz güvenini ve inancını güçlendiren selenit, huzur veren bir enerjiye sahiptir. Başta taç çakra olmak üzere tüm çakralarla uyumlu bir taştır.
Selenit (Çöl Gülü) Temizliği ve Bakımı

Kendini temizleme özelliğine sahip bir kristaldir. Sizin ayrıca temizlemenize gerek yoktur. Yapısı gereği fazla suyla temas ettirilmemeli ve kuru tutulmaya dikkat edilmelidir. Toprağa gömülmesi de yapısı itibari ile zarar görmesine sebep olabilir. Bu sebeple taşınızı yinede yemizlemek isterseniz tütsü ile ya da mum ışığında temizleyebilirsiniz. Narin bir yapısı vardır, çabuk kırılabilir.
Selenit (Çöl Gülü) Faydaları
- Zihinsel berraklık sağlayan bir taştır.
- Kemikleri güçlendirir. Romatizma hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.
- Dışarıdan gelen tüm olumsuz enerjilere karşı bir kalkan gücü oluşturur.
- Meditasyon ve yoga ile ilgilenenlerin çokça kullandıkları bir taştır çünkü ruhsal dinginlik verir.
- Göz hastalıklarında, kalp ve damar hastalıklarında, solunum sistemi hastalıklarında faydalı olduğuna inanılmaktadır.
- Evinize koyacağınız bir selenit süs eşyası evinizde ruhsal dinginlik sağlayacak; ayrıca dıştan gelebilecek olumsuz enerjilere evinizi kapatacaktır.
***Kalbinde stent takılı hastalarda tavsiye edilmemektedir.
Künye
Sertlik |
2 |
Özgül Ağırlık |
– |
Kimyasal Formül ve Grubu |
CaSo4 – 2H2O |
Renk |
Kahverengi, Beyaz, Renksiz |
Çıkarıldığı Yerler |
Türkiye, Çin, Orta Asya ve Amerika |
Çakralar |
Taç |