Serpantin (Serpentine, Yılan taşı) dış görünüşü yılan derisine benzeyen, yirmiden fazla farklı türü olan bir yarı değerli taş. 1564 yılında Georgius Agricola taşın şeklini, dokusunu yılana benzeterek latince yılana benzeyen anlamına gelen Serpentine ismini verir. Türkçe’de Serpantin olarak anıyoruz.
Serpantin Taşı Nedir?
Magnezyum, kaya lifi, silikat bileşenlerinin serpantinit kayaçlarında ipliksi taneli, yassı şekiller halinde billurlaşması ile oluşur. Kristal yapıda değil kaya görünümündedir. Görünümü sebebi ile bazı yörelerde New Jade (Yeni yeşim) veya Afgan yeşimi olarakta isimlendiriliyor. Ancak yeşim taşı ile kimyasal ve fiziksel olarak belirgin farkları vardır.
Görünüm olarak türleri arasında da oldukça farklı şekil ve renklerde olabilirler. Bu konuda çeşitliliğe sahiptir. Genelde yarı saydam yada opak olmakla birlikte yağlıymışcasına bir parlaklığa sahiptir.
Lizardite, Atlantisite, Greenstone, İnfinite taşları da serpantin olarak geçer; oluşum şekilleri ve bileşenleri hemen hemen aynıdır ve Serpantin Grubu olarak adlandırılmışlardır.
**Bazı serpantin türlerinde Asbest bulunur. Asbest sağlığa zararlıdır, kanserojen madde içerir. Bu sebeple serpantin taşının bu türüne dikkat edilmelidir ve kullanılmamalıdır.
Serpantin Taşının Özellikleri
Taç ve sakral çakrayı etkiler. Özellikle sakral çakraya olan etkisi sebebiyle Kundalini enerjisine olan tesiri muazzam olabilmektedir. Tüm çakraları dengeleme özelliği vardır.
İnsanı üzerine yapışan isteksizlik, değersiz hissetme gibi negatif duyguları çözerek tamamen atmaya fayda sağlar. Kundalini enerjisi serpantin ile doğru bir şekilde aktive edildiğinde duygusal bir patlama ile birlikte dişil ve pozitif enerji açığa çıkar. Serpantin taşı aynı zamanda üçüncü göz enerjisini açığa çıkarır.
Zihinsel faaliyetleri rahatlatarak mental dinginlik sağlar. Bir nevi sevgi taşı olduğunu da söyleyebiliriz aslında, kendimiz sevmeyi ve içsel olarak olumlu enerjiyi ortaya çıkaran bir yanı vardır.
Meditasyon esnasında bulundurulması çok iyi bir taştır. Öyle ki, psişik enerjileri yoğunlaştırdığına, farklı boyutsal yolculuklara olanak sağladığını da inanılır. Doğa ile çok uyumlu bir bileşen yapısı vardır.
Serpantin Taşının Faydaları
- Şifalı bir dengeleyici enerjisi vardır.
- Bedensel olarak temizlemeye yardımcı olur.
- Kan dolaşımının düzenlenmesinde ve temizlenmesine faydalıdır.
- Vücuttaki paraziti temizler.
- Kalsiyum ve magnezyum emilimine yardımcı olur.
- İnsülin direncine faydası vardır.
- Kan şekerinin düzenlenmesine yardım ederek; düşük kan şekerinin giderilmesine etki eder.
- Anksiyete ve panik atak tedavilerine yardımcıdır.
- Uykusuzluk rahatsızlığı yaşayan kişilere yardımcı olur.
- İskelet sistemini güçlendirmeye yardımcıdır.
Serpantin Taşı Temizliği ve Bakımı
Sertlik derecesi oldukça düşük olan kayaçlarımızdan biridir. Sertlik derecesi alt türüne göre 2 ila 4,5 arasında değişiklik gösterir. Bu sebeple temizliği ve bakımı yapılırken özellikle suda bekletme ve akan su ile uzun süre temizleme yöntemleri tercih edilmemelidir. Kuru toprağa gömerek yada tütsüleyerek temizliğini yapabilirsiniz. Kullanımı ve saklama koşulları açısından da oldukça dikkatli olunmalı ve narin davranılmalıdır. Kolayca çizilebilir, çatlayabilir, kırılabilir yapıdadır.
Künye
Sertlik |
2 – 4,5 |
Özgül Ağırlık |
2,53 -v2,65 |
Kimyasal Formül ve Grubu |
(Mg, Fe, Ni, Mn, Al, Zn)3 [Si2O5] [OH] 4 ve Silikat |
Renk |
Çoğunlukla yeşil siyah, zeytin yeşili, sarı renklerde, az sayıda kırmızı, kahverengimsi kırmızı, kahverengimsi sarı, siyah, açık gri, koyu gri, beyaz renklerde. Genellikle benekli ya da çizgili görünüm. |
Çıkarıldığı Yerler |
Dünya üzerinde yaygın olarak bulunur. Başlıca çıkarılan yerler Güney Afrika, Avustralya, Avusturya, Almanya Fransa, Madagaskar, Birleşik Krallık, Zimbabve, Norveç, Rusya, İtalya |
Çakralar |
Taç ve sakral çakrayı etkiler. Özellikle sakral çakraya olan etkisi sebebiyle Kundalini enerjisine olan tesiri muazzam olabilmektedir. Üçüncü göz çakrasınıda etkiler. Tüm çakraları dengeleme özelliği vardır. |