Su ile temizlenmemesi gereken doğal taşlar konusuna girmeden önce taşların temizliğinden biraz bahsedelim. Bu konu hakkında hem değerli taşlar instagram hesabı üzerinden hem de web sitemize gelen yorumlar ile çok fazla soru alıyoruz.
Değerli taşlar yada doğal taşlar dediğimiz taş grubunda iki farklı taş temizliği söz konusu.
- Taşın fiziksel temizliği
- Doğal Taşın enerji temizliği
Taşın fiziksel temizliği: Kısaca şöyle açıklayabiliriz. Sıklıkla belkide hergün kullandığımız bir eşyanın belirli aralıklarla temizlenmesi gerekiyor. Bu doğal bir süreç. Örneğin bir kolyeniz var. Gün içerisinde ter, parfüm (-ki aslında doğal taşınızı korumak için alkol ve parfüm içeren üründerin değmemesi gerekir.) yada toz ve kirli hava şartları gibi dış etkenler sebebi ile kirlenmesi söz konusu. Bu aşamada fiziksel olarak bakımını yapmalısınız ki daha uzun süre, zarar ve hasar görmeden kullanabilin.
Taşın ernerji temizliği: Artık biliyoruz ki taşlar dışarıdan cansız varlıklar olarak görünseler de bir enerjileri, etki alanları, iyi geldiği şeyler var. Taşımızı satın aldığımızda ilk kullanımdan önce enerji temizliğini yapıyoruz. Sonrasında da kendi enerjimizi aktarıyoruz ve kullanmaya başlıyoruz. Enerji temizliği sonrası sizden başka birinin taşınız, kristalinize dokunması enerjinin kirlenmesine ve yeniden temizleme işlemi yapmanıza sebep olur. Bununla birlikte taşınızı sadece siz kullanırken de belirli aralıklarla temizlemelisiniz. Taşınız sizin enerjinizle de fazla yüklenirse etkisi azalabilir yada olumsuza dönebilir. (Örn. ayda bir yapabilirsiniz.)
Doğal taşları temizliği ve bakımı ile ilgili daha detaylı bir yazımız mevcut, o yazıya da göz atabilirsiniz.
Doğal Taşların & Kristallerin Su ile Temizlenmesi
Taşların su ile temizlenmesi konusuna gelecek olursak bu konuda bilmemiz gereken bazı hususlar var. Temizlik dediğimizde aklımıza ilk gelen temizleme aracı su’dur. Su arındırır ve temizler. Ancak bazen su en iyi araç değildir hatta taşınıza zarar verebilir.
Taşlarımı Neden Su ile Temizlememeliyim?
Yeryüzünde bulunan canlı ve cansız her nesnenin bir oluşum hikayesi var. Doğal taşlar ise belirli kimyasal ve fiziksel koşulların biraraya gelmesi ile oluşur. Farklı taş türleri de bu şekilde oluşur. Diğer taş yazımızı incelediyseniz farketmişsinizdir belki. Her taşın bir sertlik derecesi var. Genel olarak sertlik derecesi 7 ve üzeri olan taşların su ile temizlenmesinde bir sakınca yoktur. 7 ve altındaki taşlar için ise daha dikkatli olunmalı ve narin davranılmalıdır.
Peki ama neden?
Erime & Dağılma
Bazı taşların sertlik dereceleri okadar düşük ve kimyasal yapısı okadar narin ki suda çöünme riskleri bulunuyor. Evet Özellikle sertlik derecesi 2-3 civarı olan taşınız suya girdiğinde yada beklediğinde eriyip dağılabilir. (Örneğin: Selenit)
Oksitlenme
Bazı taşların ise sertlik derecelerinin düşük olmasının yanı sıra bünyesinde yoğun miktarda demir yada bakır bulunabiliyor. Buda taşın su ile temas etmesi halinde oksitlenmesine sebep olabiliyor. (Örneğin: Hematit)
Matlaşma
Bazı taşlarda suyu okadar sevmiyor ki su ile temas ettiğinde dış görünüşünden bile anlayabiliyorsunuz suyun iyi gelmediğini. Dış görünüşü hemen matlaşır, ışıltısını kaybeder. (Örneğin: Apatit)
Aşağıda su ile temas etmemesi gereken taşların en bilinenlerini ufak açıklamalar ile listeledim. Bunun tam liste olmadığını belirtmek isterim. Herbirini tek bir yazıya toplamak pek mümkün değil. Bu liste sayesinde benzer özellikte taşlarında neden su ile temas etmemesi hakkında fikir edinebilirsiniz.
Hangi Taşlar Su ile Temizlenmemeli?
Florit
Gökkuşağını andıran morlu yeşilli rengiyle en sevdiğimiz taşlardan Florit’in sertlik dercesi 4’tür. Buda oldukça kırılgan bir yapıda olabileceği anlamına geliyor. Florit taşı su ile çok fazla temas ederse matlaşmalar meydana gelebilir, aşırı soğuk yada sıcak suda çatlamalar meydana gelebilir.
Turkuaz (Firuze)
Turkuaz taşının sertlik derecesi 5-6 arasında değişkenlik gösterir. Orta sertlikte olmasına rağmen bünyesinde su bulunduran taşlardan biri olduğu için aşırı suya, uzun süreli güneş ışığına yada ısıya maruz kaldığında renginde değişmeler, yapısında bozulmalar, matlaşmalar meydana gelecektir. Bu sebeple narin ve dikkatli bakım yapılmalıdır.
Pirit
Pirit kırılgan ve demir içeren (oksitlenebilir) yapısı sebebi ile temizliği ve bakımı konusunda narin davranılmalıdır. Su ve hatta toprağa gömme ile temizleme yöntemleri pek önerilmez. Güneş ışığında bırakma, tütsü, mum ışığı, selenit yada tuz lambası ile temizliğini yapabilirsiniz.
Selenit
Su ile en temas etmemesi gereken taşlardan biridir diyebiliriz. Sertlik derecesi 2’dir. Yani aslında yumuşak, kırılgan ve çabuk ufalanabilir yapıdadır. Suda eriyip çözünebilir. Selenit zaten kendini ve temas eden diğer taşları temizleme özelliğine sahip bir kristaldir. Sizin ayrıca temizlemenize gerek yoktur.
Selestit
Sertlik derecesi 3-3,5 arası olan kırılgan taşlardandır. Oldukça kırılgan, çabuk ufalanabilir ve yumuşak bir yapısı vardır. Bu sebeple suda bekletme yöntemi ile bu taşı temizleyemezsiniz. Suda çözünme riski vardır. Bu sebeple tütsü ile, mum ışığı ile yada tuz lambası yanına koyarak enerjisini temizleyebilirsiniz.
Malakit (Malahit)
Yüksek bakır içeriği ve 3,5-4 arası değişensertlik derecesi ile bilinir. Malakit taşının su ile teması matlaşmasına, oksitlenmesine kısacası zarar görmesine sebep olur.
Apatit
Apatit taşının sertlik derecesi 5’tir. Sertliği çok düşük olmasada yapısı gereği su ile temas etmesi halinde hemen matlaşacaktır.
Hematit
Hematit büyük oranda demir’den oluşur. Sert görünümünün ardında kırılgan bir yapısı vardır. Su ile uzun süre yada sık sık temas etmesi oksitlenmesine, kırılmasına sebep olabilir.
Lepidolit
Sertlik derecesi 2,5 – 4 arası değişkenlik gösterir. Mika grubuna aittir. Katmanlı, pullu bir yapısı vardır. Çabuk zarar görebilen, ufalabilen bir taştır lepidolit. Temizlerken ve hatta kullanırken oldukça dikkatli olunmalıdır.