Değerli taşların dilinde akuamarin mutluluğu, umudu ve sonsuz gençliği temsil eder. Cesaret ve hazırlık taşı olarak kabul edilir ve denge ve düzeni korumaya yardımcı olduğuna inanılır.
Antik çağlarda bu taşının denizdekileri koruduğu düşünülürdü. Denizcileri korkusuz ve açık denizdeki düşmanlara karşı güvende kıldığına inanılıyordu. Genellikle “iyi şans” taşı olarak kullanılır ve onu takanlara huzur, sevgi, neşe ve mutluluk duyguları getirdiği düşünülür. Ayrıca uyum ve denge sağlayan enerji verici bir niteliği vardır.
Akuamarin Taşı Nedir?
Mavi berrak rengi ile huzur veren Akuamarin, kelime anlamı olarak deniz suyu anlamına gelmektedir. Beril grubunun mavi renkli üyesi olan Akuamarin, büyük ve temiz kristal parçaları halinde çıkarılır. İşlenmiş haliyle takılarda ve süs eşyalarında kullanılmaktadır. Ayrıca doğal kristal haliyle de evlerde ve iş yerlerinde dekoratif amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Dekoratif olmasının yanı sıra enerjisi ve şifası bol bir taştır. Kıymetli taşlardan olup Beril’in şeffaf ve silikatlı bir türüdür. Açık mavi ya da mavimsi yeşil renktedir ve kendisi gibi Beril grubunun bir üyesi olan Zümrüt’e çok benzer. Amazonit taşınada sıklıkla benzetilir ancak Amazonit taşı daha opak ve daha yeşile dönük mavidir.
Çoğunlukla saf Beril’in bulunduğu koşullarda oluşan Akuamarin taşının en güzelleri çoğunlukla Rusya’da çıkarılır. Yarı değerli taşlar arasında listelensede diğer taşlara göre biraz daha nadir ve fiyat olarak biraz daha pahalıdır.
Akuamarin en çok tercih edilen ve en değerli taşlardan biridir. Bu sebeple sahtesi en fazla yapılan taşlar arasındadır. Bu yüzden Akuamarin seçerken çok dikkatli olunmalıdır. Akuamarin’nin değerini arttıran içinin temizliği, şeffaflığı ve renginin koyuluğudur.
Akuamarin Taşı Özellikleri
Akuamarin, beril mineral grubuna ait mavi renkli bir türdür. Deniz renginden açık gök mavisi rengine kadar çeşitli renkleri vardır.
Kimyasal Formülü Be3Al2(SiO3)6 olan Akuamarin, Beril mineral grubuna ait olması sebebiyle temel kimyasal formülü, beril mineral grubunun diğer üyeleriyle benzerdir.
Mineral sınıfı, Silikat mineral sınıfına aittir. Akuamarin taşının karakteristik rengi mavidir, genellikle açık mavi veya yeşilimsi mavi tonlarında olabilir. Bu renk, içerdiği eser miktarda demir ve/veya titanyum oksitlerinden kaynaklanır.
Genellikle saydam veya yarı saydamdır. Ancak tamamen opak olan akuamarinlerde vardır elbette. Saydam olanlar mücevher kalitesinde kabul edilirler. Mohs sertlik ölçeğine göre 7.5 civarında bir sertliğe sahiptir. Bu özellik, akuamarinin oldukça dayanıklı bir mineral olduğunu gösterir. Hexagonal kristal sistemine aittir.
Akuamarin, çeşitli coğrafi bölgelerdeki farklı madenlerde bulunabilir ve bu madenler genellikle granit, pegmatit veya metamorfik kayaçlarda bulunur. Madencilik işlemleri genellikle açık ocak madenciliği veya yeraltı madenciliği şeklinde gerçekleştirilir.
Başlıca Çıkarılan Yerler Nerelerdir?
Bu bölgeler, dünyanın dört bir yanında akuamarinin doğal olarak oluştuğu ve çıkarıldığı yerlerdir. Akuamarin ayrıca diğer birçok yerde de bulunabilir, ancak kalite ve miktar bakımından belirli bölgeler öne çıkar. Madenlerde çıkarılan akuamarinler genellikle kristaller, bloklar veya zenginleştirilmiş toprak içinde bulunabilir.
- Brezilya: Brezilya, dünyanın en büyük akuamarin üreticisi olarak bilinir. Özellikle Minas Gerais bölgesindeki madenlerden çeşitli renk tonlarında ve kalitelerde bu değerli taş çıkarılır.
- Mozambik: Afrika kıtasında, özellikle Mozambik’te de kaliteli rezervleri bulunmaktadır.
- Nijerya: Nijerya, Afrika’da önemli bir kaynağıdır. Jos Plateau bölgesindeki madenlerden çıkarılan akuamarinler genellikle yeşilimsi mavi tonlara sahiptir.
- Pakistan: Swat Vadisi, Pakistan’da önemli bir üretim bölgesidir.
- Afganistan: Afganistan da akuamarin çıkaran diğer bir ülkedir ve bu ülkeden çıkan akuamarinler genellikle yüksek kalitede ve mavi renk tonlarına sahiptir.
- Rusya: Ural Dağları bölgesi, Rusya’da akuamarin çıkartılan bir diğer önemli bölgedir.
- Amerika Birleşik Devletleri: ABD’de Colorado, Kaliforniya ve North Carolina gibi eyaletlerde de akuamarin madenleri bulunabilir.
Akuamarin Taşı Temizliği ve Bakımı
Sertlik derecesi 7 ve üzeri taşlarda akan su altında yada toprağa gömerek temizleme yöntemleri rahatlıkla kullanılabilir. Akuamarin taşının sertliği 7.5 civarında olduğu için su yada toprak ile temizliğini yapabilirsiniz. Sonrasında zarar vermeyecek yumuşak bir bezle silebilirsiniz.
Taşın temizliğini yaparken herhangi bir kimyasal kullanmaktan kaçının, bu taşınıza zarar verecektir. Taşınızı kullanmadığınız zamanlarda bir keseye koyarak saklamanız çizilmesini engelleyecektir. (Mekanlarda dekoratif olanlar haricinde)
Akuamarin taşının Faydaları

- Solunum yolları rahatsızlıklarına, astım, boğaz ağrılarına, bronşit ve trioid bezi rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Sindirim siteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
- Bezeler, urlar ve diğer şişliklerin iyileşmesinde yardımcıdır.
- Çene kemikleri ve dişlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
- Özgüven, cesaret ve denge oluşturur. Duyguları açıklama cesareti verir.
- Taşıdığı özellikler sayesinde gerginliğe ve strese karşı kullanılabilecek en uygun taşlardan biridir. Bunda mavi renginin ödemi büyüktür.
- Beden ve zihin ilişkisini güçlendirerek, sezgileri kuvvetlendirir.
- Utangaçlığı, sıkılganlığı ve negatif duyguları yenmeye yardım eder. Pozitif enerji verir. İyimserlik duygusunu arttır, neşe verir.
- Yaptığınız her işte ruhsal doyum bulmanıza yardım eder.
- Akıl ve mantık gücünü geliştirir.
- Bereket ve uğur taşıdır.
- Eğer iyi yaptığınız işlerde bile, yetersiz kaldığınıza inanan mükemmeliyetçi bir yapıya sahipseniz; akuamarin sizin manen tatmin olmanızı sağlayacak şekilde görüşünüzü genişletir, kendi değerinizi fark etmenizi sağlar.
- Hafızayı güçlendirir, berrak bellek oluşturur. Mantıklı ve dengeli düşünmenizi sağlar.
- Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi maddelerden uzak tutar, bunlara olan tiryakiliği zayıflatır
- Kendinize olan güveninizi arttırır, tembellik eğilimini geçirir
- Zihinsel ve bedensel gevşeme sağlar. Aşırı sinirli, gergin ve heyecanlı bir yapıya sahipseniz, akuamarin daha huzurlu olmanızı sağlayacaktır.
Künye
Sertlik | 7,5 |
Özgül Ağırlık | 2,68 – 2,73 |
KimyasalFormül ve Grubu | Be3Al2(SiO3)6 + Fe, K, Li, Na ve Beril Grubu |
Renk | Açık gök mavisinden deniz mavisine mavi tonları – saydam, yarı saydam |
Çıkarıldığı Yerler | Rusya, Hindistan, Nijerya, Brezilya ve Pakistan |
Çakralar | Boğaz Çakrası |
Doğal taşlar yüzyıllardır şifa ve enerji kaynaklı kullanılıyor. Akuamarin taşı da enerjisi yüksek taşlardan biridir. Ancak daha öncede söylediğimiz üzere burada verdiğimiz bilgiler hiçbir zaman doktora danışmanın yerine geçemez.
Kaynaklar: Mindat.org
Merhaba,
Amazonitle ve akuamarin dış görünüş olarak benziyor, ya da benzediği fotoğraflar var. Amazonitle akuamarini nasl ayırt eedebiliriz?
Akvamarin șeffafdır, ıșık geçirir, elmas gibi, Amazonitle hiç benzerliği yok, Amazonit matdır, turkuaza benzer.
Akuamarin taşınında opak yani şeffaf olmayan türleri vardır. Amazonit ile ayrıldığı noktalardan biri Amazonit biraz daha yeşilimsi turkuazdır. Akuamarin açık mavidir. 🙂
Merhabalar. Hangi siteden temin edebiliriz.
Merhaba,
Akuamarin çok güzel bir taş bence. rengi ve berraklığı ile saflığı ve güzelliği simgelediğini düşünüyorum.
Bilgi için teşekkürler
merhabalar akuamarin oalrak aldığım bir taşım var resmini göndersem gerçek olup olmadğı konusunda yardımcı olabilir misiniz