Pırlanta Taşı Rehberi

4

Pırlanta Rehberi, Pırlanta ve Elmas hakkında merak ettiğiniz her şeye kolayca ve en doğru şekilde ulaşabilmeniz için hazırlandı…

Özel günlerin vazgeçilmezi pırlanta, dünyada ender bulunan ve en sert taş olarak bilinen elmas taşının özenle işlenmesi ve olağanüstü bir güzelliğe kavuşmasıyla bizlerle buluşuyor. Çok emek verilen ve ince işçilik gerektiren bir ustalık ürünüdür.

Pırlanta Nedir?

Pırlanta taşı, yani işlenmemiş haliyle elmas orijinal olarak yalnız kimberlit kayalarında bulunur. Diğer kayalarda bulunan elmaslar ise büyük oranda kimberlit kayalarının aşınmalarıyla ya da tortuların başkalaşım geçirmeleriyle meydana gelmiştir. Elmasın en çok bulunduğu yerler olarak, Güney Afrika (Kimberley’de), Güney Amerika, Endonezya ve Hindistan gösterilebilir.

Pırlanta Taşının Özellikleri

Pırlanta, elmasın işlenmiş halidir. Pırlanta üzerinde 57 faset bulunur. Faset, ışığı yansıtan açılı yüzeylere verilen isimdir. Pırlanta üç bölümden oluşur. Bu bölümler taç, kemer ve külahtır. Kemerin üstünde bulunan bölüme “Taç” denir. Taç bölümünde 33 adet faset bulunur. Taç bölümünde bulunan fasetlerin sayısı fazla olduğu için, bu bölümde daha fazla yansıma ve parlaklık gözlemlenir. Bundan dolayı taç bölümü, pırlantanın geneline göre daha beyaz görünür.

“Kemer” bölümü doğal, cilalı ya da fasetli olabilir. Kemer kalınlığı pırlantanın parlaklığını etkiler. Kalın kemerli bir pırlanta daha mat görünür, ince kemerli pırlanta taşı ise mıhlamaya karşı dayanıksız olur. Kemer, pırlantayı sağlam tutan önemli bir bölümdür. Kemer olmasaydı, pırlanta üretimde kullanılamazdı.

Kemerin altında bulunan bölüme “külah” denir. Külah’ta 24 faset vardır. Külah pırlantaya giren ışığın dışarı yansımasını sağlar. Külah ne kadar doğru açıyla kesilmiş ise, pırlantaya giren ışık yansıyarak yine taçtan çıkar. Böylece pırlantada optimum parlaklık sağlanmış olur .Kimi zaman külah ucuna da faset atılabilir. Bu faset ile pırlantanın en hassas kısmı olan külah ucunda oluşabilecek hasarlar önlenmiş olur. Dünyanın en sert madeni olsa da, pırlanta belirli yönlerden gelen darbelere karşı dayanıksızdır ve çabucak kırılabilir.

İdeal bir pırlanta nasıl olmalıdır?

Bir pırlantanın değeri 4C (Cut – Carat – Color – Clarity) özellikleri ile belirlenir. 4C özellikleri pırlantayı sınıflandırırken kullanılan kesim (cut), renk (color), berraklık (clarity) ve karat (carat) ağırlığı olarak adlandırılan 4 özelliktir. Pırlanta satın alırken bu özellikleri mutlaka gözönünde bulundurmalısınız. Pırlantanın parlaklığı ve güzelliği bu 4 kritere bağlıdır. Pırlanta bir kaza sonucu hasar görmediği sürece 4C değerinden hiçbir şey kaybetmez.

Pırlanta’da 4C Nedir?

  • 1- Kesim (Cut)
  • 2- Karat (Carat)
  • 3- Renk (Color)
  • 4- Berraklık (Clarity)

Pırlanta Rehberi

Detaylı bilgi için aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz.

Konu Başlıkları ve BağlantılarKısaca Notlar
Elmas Hakkında BilgiElmas, taşların en değerlisi olarak kabul edilir.
Mohs cetveline göre sertliği 10’dur.
Elmas yüksek ısıya dayanıklıdır, 3547 derecede eritebilirsiniz.
Pırlanta Kesim Türleri (Cut)Taşın kesimi, taşın simetrisi ve boyutları ile ilgili bir özelliktir. Kesim pırlantaya ışıltı verme ve pırlantanın ışığı kırma yeteneğini belirler. Taş ne kadar kusursuz bir renk ve berraklığa sahip olursa olsun kötü bir kesim ile mat bir görünüm sergiler. Bu sebeple en önemli özellik pırlantanın kesimidir. Çünkü kesim ne kadar iyi olursa pırlanta ışığı o kadar iyi verecektir. Pırlanta doğru açılarla kesilirse pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden yansır ve sonuç olarak dağılarak “taç” denilen üst kısmından yayılır. Kesim çok derinse yada yeterince derin değilse ışığın bir kısmı pırlantanın “külah” olarak adlandırılan alt kısmından kaçar ve bu da pırlantanın yeterince parlamamasına sebep olur.
Pırlanta Renk Skalası (Color)Pırlanta taşı oluşumu sırasında geçirdiği reaksiyonlar sebebiyle farklı renklerde bulunabilmektedir. Koyu sarıdan canlı, parlak beyaza doğru renk skalası vardır. Pırlantalar renksize ne kadar yakın olursa o kadar değeri artar. En nadir bulunan ve en beyaz olanlar D, E, F, G’dir. Doğadaki pırlantaların büyük çoğunluğu H-L renkleri arasındadır. M rengi ve altındakilerde sarı renk tonları açıktan koyuya doğru ilerler. Ayrıca çok nadir bulunan renklerde pırlantalar da vardır. Bunlar pembe, mavi, sarı, kırmızı gibi belirgin renklere sahip nadide taşlardır.
Pırlanta Berraklık Skalası (Clarity)Berraklık karakteristikleri her pırlantayı diğerlerinden tümüyle ayrı kılar. Aynı yerde tümüyle aynı inklüzyona sahip olacak iki pırlanta yoktur. GIA, HRD gibi büyük pırlanta derecelendirme herhangi bir pırlantanın berraklık derecesinin belirlenmesinde kullanılan beş faktör bulunmaktadır.
1. Büyüklük
2. İnklüzyon (pırlanta içindeki leke yada iz) sayısı
3. Konum
4. Doğal Özellik
5. Kabartma
Pırlantada Karat (Carat)Karat, pırlantanın ağırlığı ile ilgilidir. Karat gramın beşte biridir(1ct = 0,200 gr).Ağırlık pırlantanın değerinin belirlenmesinde önemli bir faktör olsa da tek başına yeterli değildir. Aynı ağırlıktaki iki pırlantanın renk, kesim yada berraklık farklılıkları sebebiyle değerlerinde farklılıklar olur.
Pırlanta Sertifikası Nedir?Dünyaca ünlü ve geçerliliği olan pırlanta sertifikaları:
HRD (Hoge Raad voor Diamant) – Pırlanta Üst Kurulu
IGI – Uluslararası Gemoloji Enstitüsü
GIA – Amerika Gemoloji Enstitüsü
AGSL – Amerikan Mücevher Sosyetesi Laboratuvarları
IDL – Uluslararası Pırlanta Laboratuvarı

Pırlanta Nasıl Yapılır?

Tarihte ilk kez Marcel Tolkowky tarafından ortaya çıkarılan pırlanta, elmasın şekil verilmesinden doğmuştur. Elmas doğal bir taş olarak 250 ton kaya, kum parçası ile birlikte çıkarılmaktadır. Bu noktadan sonra temizlenmekte ve hangi noktaları nasıl işe yarayacaksa alınmaktadır. Alınan ve arındırılan elmasa, kesim kazandırılması sonucunda pırlanta ortaya çıkmaktadır.

Elması kesimle süsleyebilen tek şey yine elmastır. Bu nedenle pırlanta şekli verecek olan kesim aletlerinin ucuna elmas tozu serpiştirilmekte ve yağdan oluşan bir karışımla hazırlanması sağlanmaktadır. Bu sayede kesim işlemi yapılmaktadır. Bu esnada tüm yüzeylerin eşit ölçülerle kesilmiş olması çok önemlidir aksi halde çok pahalı hatalar yapıldığı manası doğmaktadır.

Kesim sona erdikten sonra pırlanta cilalanmakta ve bir asit içerisinde bekletilmektedir. Arkasından kullanım için hazır hale gelmektedir.

Önceki İçerikDravit
Sonraki İçerikAkuamarin (Aquamarine)
Bilgin
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak doğal taş ve kristallere ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırıyor ve bu konuda eğitimler alıyorum. 2012 yılında araştırdıklarımı yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması ve sürekli güncellenmesi daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr web sitesini kurdum. Geçen 20 yıllık süreç içerisinde güvenilir kaynaklardan doğal taşlar, kristal terapi, Litohealing hakkında eğitimler aldım ve bu bilgi birikimini de burada paylaşmaya çalışıyorum. 2023 yılı itibari ile Teonora.com e-ticaret sitemizi açtık ve gerçek doğal taş tasarımlarımızı en güvenli yollarla size ulaştırmaya çalışıyoruz. Şifa Olsun, Faydalı olması dileğiyle...

4 YORUMLAR

  1. Merhaba ben geçen sene markalı ve HRD Sertifikalı,1 ct, H colour, SI2 özelliklerie sahip bir tektaş pırlanta aldım. Ancak pırlantamda siyah gözle görülebilen bir leke oluştu. Aldıpım bayi bunun zaten varolduğunu sonradan bu tür bir leke oluşmasının söz konusı olamayacağını söyledi. Ben bu kadar bariz bir lekeyi farketmemiş olamam, yeni oluştuğunu düşünüyorum. Bu konuda bana bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba Esra Hanım,

      Bildiğim kadarıyla pırlanta içerisinde sonradan pike oluşması mümkün değil. Taşınızın SI2 olduğunu yazmışsınız. SI1 ve SI2 çıplak gözle görülebilen küçük lekelerin olduğu anlamına gelir. Belki alırken mağazadaki ışıklardan dolayı gözünüze çarpmamış olabilir. Aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz yada şu yazıya göz atabilirsiniz: https://www.degerlitaslar.gen.tr/pirlanta-berraklik-skalasi-clarity.html

      Pırlanta Berraklık Dereceleri

      Bunun dışında ürünü görmeden yorum yapmak doğru değil. Dilerseniz güvendiğiniz başka bir kuyumcuya da gösterip fikir alabilirsiniz.

      iyi günler dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

twenty − eighteen =