Gümüş

0

Değerli metallerden biri olan gümüş bugün oldukça fazla kullanılıyor. Gümüş günümüzde takı işçiliğinde, mekanlar için süs eşyası yapımında, sanayide, elektrik sistemlerinde ve daha bir çok alanda rağbet gören bir madendir.

Işığı çok iyi yansıtması, yumuşak ve kolay işlenebilir bir maden olması bu alanda gümüşün tercih edilmesinde etkendir. Ayrıca harika bir iletkendir ve doğal taşlar ile kullanıldığında etkisini arttırır. Tüm bunların yanında gümüşün faydaları ise oldukça fazla…

Gümüşün Tarihi

Gümüşün tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. M.Ö. 3000’li yıllarda altın ve bakır madeninden daha sonra bulunmuştur. Milattan önceki dönemde Mısırlılar, Çinliler ve Persler tarafından kullanılan Gümüş, ayrıca Antik Yunan döneminde de yaygın olarak kullanılmıştır. Tarihte gümüş hakkında şaşırtıcı bilgiler bulunmaktadır. M.Ö. Jül Sezar (Roma İmparatorluğu) döneminde gümüş oldukça iyi bilinen ve fazlasıyla tercih edilen bir madenmiş. Gümüş o dönem özellikle tıp alanında kullanılan en faydalı madenlerden biri olmuştur. Yanıkların, yaraların, kesiklerin tedavisinde kullanılan gümüş ayrıca su kabı, tabak, çatal, bıçak, kaşık gibi yeme-içme araç gereçlerinde de kullanılmıştır. Tedavi gücü yüksek olan gümüş aynı zamanda bakterileri de temizleme özelliğine sahip. Bu sebeple o dönemde, özellikle savaş dönemlerinde askerlerin mataralarında suyu temiz tutması ve bakterilerden temizlemesi açısından gümüş su kapları kullanılmıştır. Aynı zamanda yeme-içme araç gereci olarak ta gümüş kullanılıyordu. Yemeğin gümüş kaplarda yenilmesinin sağlıklı ve sindirime faydalı olduğu düşünülüyordu.

M.S. 14.YY’a gelindiğinde ise gümüş milyonlarca insanın hayatını kurtarmıştır. Gümüş veba hastalığına karşı kullanılmış ve birçok insanın hayatı kurtulmuştur. Tabiki gümüş tıpta bugün bildiğimiz anlamda kullanılmıyordu. Çeşitli işlemlerden geçirilen gümüş küçük partiküller halinde  ilaç haline getirilip aşı olarak kullanılmıştır. Partiküller kan dolaşımı sayesinde bütün vücuda yayılıp bakteri yok etmiştir. Gümüşün bakterilere karşı güçlü bir kaynak olduğunu bilen halk o dönem bebeklerin beslenmesinde dahi gümüş kaşıklar kullanmışlardır. Ayrıca tarihte gümüş metal yaprakların sargı bezi yerine kullanıldığı da görülmüştür.

Herşeyde olduğu gibi gümüşün de fazlası zararlıdır. O dönem aşırı miktarda gümüşü kullanan kişilerde “argyria hastalığı” görülmüştür.

Gümüşün Faydaları

  • Gümüş bilinen ilk antibiyotik maddedir.
  • Gümüş anti-bakteriyel bir etkiye sahip olduğu için gümüşten çatal, kaşık, bıçak, su kabı gibi mutfak gereçleri üretilmiştir.gümüş kullanımı
  • Gümüşün anti-mikrobiyal etkisi vardır. Bu etki sayesinde gümüş enfeksiyon kontrolü yapılması gereken yerlerde, yanık tedavisinde kullanılan ilaçlarda kullanılmıştır.
  • Romalılar küçük gümüş parçaları ile yara ve kesikleri tedavi etmiştir.
  • Gümüş radyasyona karşı koruyucudur.
  • Diyabet, sedef hastalığı, egzama, ayak kokusu, kaşıntı, gibi rahatsızlıklarda gümüş ve gümüş suyu kullanılmıştır.
  • Gümüş iyonları kemik gelişimi üzerinde oldukça etkilidir.
  • İletkenlik özelliği olan gümüş statik elektriklenmeyi çok çabuk önler ve vücudu stresten uzaklaştırır.
  • Değerli taşlar ile kullanıldığında etkiyi arttırır.
  • Gümüş enfeksiyonlarla mücadele ve soğuk algınlığına karşı kullanılmıştır.

Gümüş Takı olarak kullanımında; 

gümüş faydaları
  • Gümüş taktıktan sonra ruh halindeki enerji seviyelerinde ve dengede iyileşmeler görülür.
  • Gümüş takılar aynı zamanda kan damarlarını elastik tutar bunu da kemik oluşumu ve iyileşmede cildin bakım ve onarımında gösterir.
  • Pozitif enerji yüklü gümüşler vücudun doğal iletkenliğini uyarır kan dolaşımını ve vücut ısısını dengeler.
  • Elektromanyetik radyasyonu vücuttan uzakta tutar.
  • Özgüveni arttırır, kişiye cesaret verir.

Oksitlenmeye karşı dayanıksız olan gümüş çok çabuk kararır, bakır madeninden daha geç ancak altın madeninden biraz daha çabuk oksitlenir.

Altın madeni daha az olması sebebiyle gümüş madeninden daha değerlidir ancak gümüş madeni çok derinlerde ve belirli bölgelerde bulunduğundan altın madeninden daha sonra keşfedilmiştir. Beyaz ve metalik bir rengi olan gümüş bugün bakır, çinko yada kurşun gibi madenler ile karıştırılarak kullanılmaktadır. Bunda gümüşün fazla yumuşak (kolay eğilebilir) ve ham halinin fazla pahalı olmasının etkisi vardır. Takılarda kullanılan gümüşler 925 ayar‘dır.

Gümüş Temizliği

Gümüş Neden Kararır?

Gümüş kolay oksitlenen, hemen kararan bir madendir. Bunun sebebi kükürt ve hidrojen sülfür’dür.

Gümüş Nasıl Parlatılır?

Gümüşün parlatılması için birkaç yöntem bulunmaktadır. Ancak evde takılarınızı parlatmak için deneyeceğiniz yöntemler gümüşlerinize zarar verebilir. Bu sebeple gümüş atölyelerinde parlatılması daha uygun olmaktadır. Ayrıca piyasada gümüş için çeşitli parlatıcı ürünler satılmaktadır. Bu ürünler ile de gümüşlerinizi parlatabilirsiniz. Yinede evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem şöyledir;

  • Sıcak su ve amonyak ile yıkamak: Amonyaklı suda birkaç dakika beklettikten sonra yumuşak uçlu fırça ile yavaşça gümüşlerinizi temizleyebilirsiniz. Takınız taşlı ise  taş zarar görebilir. Dikkatli olunmalı.
  • Karbonat ve limonlu suda birkaç dakika beklettikten sonra temiz bir bez ile silebilirsiniz.
  • Silgi ile silmekte gümüşlerinizi parlatacaktır.

Gümüşlerinizin kararmasını önlemek için;

Gümüş Takı
  • Deterjan, sabun, parfüm, aseton, kolonya maddelerden kesinlikle uzak tutun,
  • Deniz suyundan uzak tutun,
  • Özellikle yaz aylarında ter ile temas ettiğinde daha hızlı kararacaktır,
  • Gümüşlerinizi çizilmelerden ve çarpmalardan koruyun,
  • Takınızı sık sık gümüş parlatma bezi silin,
  • Kullanmadığınız zamanlarda ışıktan uzak kapalı bir kutuda muhafaza edin.
  • Oksijenle temas etmemesini sağlayın.

Geçmişte para birimi olarak ta kullanılan gümüş takılarda 925 ayar olarak kullanılır. Gümüş ayarları 1000’lik sistem ile ölçülür. En saf gümüş 1000 olarak kabul edilir. Mücevher ve takı yapımında ise “Sterling Silver” olarak bilinen 925 ayar gümüş kullanılır. 925 ayar gümüş %92,5 gümüş + %7,5 bakırdan oluşur. Çatal, kaşık gibi gümüşten yapılmış ev eşyaları ise %90 gümüş + %10 bakır’dır.

Takı üretiminde bazı ülkelerde kullanılan ayar 950 (1. ayar) ve 800 (2. ayar) olarak değişiyor. Bunun yanında ev eşyaları zaman zaman 750’ye kadar indiriliyor. Gümüş içerisindeki bakır oranı % 50’yi geçmediği sürece rengi beyazdır.

Daha düşük ayarda olanlar genellikle kaplama ürünlerdir. Bu sebeple gümüş ürün alırken mutlaka ayarına bakmalı ve güvenilir yerlerden alışveriş yapmanız tavsiye edilir. Değerli taşlarınızı sürekli üzerinizde taşımak istiyorsanız, gümüş montürlü olanları tercih edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için bağlantıyı inceleyebilirsiniz.

Önceki İçerikTaşlara Uygulanan İşlemler ve Kodları
Sonraki İçerikPurpurit
Bilgin
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak doğal taş ve kristallere ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırıyor ve bu konuda eğitimler alıyorum. 2012 yılında araştırdıklarımı yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması ve sürekli güncellenmesi daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr web sitesini kurdum. Geçen 20 yıllık süreç içerisinde güvenilir kaynaklardan doğal taşlar, kristal terapi, Litohealing hakkında eğitimler aldım ve bu bilgi birikimini de burada paylaşmaya çalışıyorum. 2023 yılı itibari ile Teonora.com e-ticaret sitemizi açtık ve gerçek doğal taş tasarımlarımızı en güvenli yollarla size ulaştırmaya çalışıyoruz. Şifa Olsun, Faydalı olması dileğiyle...

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

3 × five =