Kavansit (Cavansite), doğanın muazzam bir sanat eseri gibidir; kendine özgü mavi kristalleri ve etkileyici kristal formuyla bilinen bir mineraldir. İsmini bünyesindeki kalsiyum, vanadyum ve silikat bileşiminden alarak muhteşem mavisiyle adeta bir gökyüzünü yansıtır.
Doğanın sanat galerisindeki bu eşsiz eser, estetik güzellik ve bilimsel ilgiyi bir araya getirerek, mineral dünyasının muazzam çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Bu yazımızda Kavansit (İngilizce ismi ile Cavansite) mineralinin özelliklerinden ve faydalarından bahsedeceğiz.
Başlıca Konular
Kavansit Nedir? Cavansite Özellikleri Nelerdir?
Kavansit minerali, kalsiyum ve vanadium silikattan meydana gelen mineral grubuna ait bir kristaldir. İsmi bu üç ismin birleşimi ile oluşturulmuştur. Etrafına saf ve parlak mavi titreşimler yayan Cavansite, ilk kez 1967 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Oregon eyaletinde bulunmuştur. En iyi parçalar ise Hindistan bölgesinden gelmektedir. Günümüzde takı ve süs eşyasının yanı sıra stres kaynaklı rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Mohs sertlik skalasına göre sertlik derecesi 3-4 olan narin bir mineraldir. Oldukça kırılgan olması sebebi ile işlenirken oldukça özenli davranılmalıdır. Doğada maviden beyaza parlak şeffaf olarak bulunmaktadır.
Kavansit Temizliği ve Bakımı
Sertlik derecesi oldukça düşük bir mineral olduğundan bahsetmiştik. Bu taştan yapılmış olan takıları kullanırken oldukça narin dikkatli olunmalı. Temizliğinde çok hırpalamadan, nazikçe nemli bir bez ile silebilirsiniz. Bu işlem sırasında herhangi bir kimyasal temizleyici, deterjan vb. kullanmayınız. Bu tür maddeler taşın yapısına zarar verebilir. Suda bekletme yada toprağa gömerek temizleme yöntemleri riskli olabilir. Enerjisini nötrlemek için tütsüleme yöntemini kullanabilirsiniz. Diğer temizleme yöntemleri için Doğal taşların bakımı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kavansit (Cavansite) Faydaları ve Kullanımı
Öncelikle Boğaz çakrası için çalışan bu mineral, üçüncü göz (alın) çakrasına da olumlu etki eder. Kavansit, iç dünyanızdaki gerçekliğin taşı olarak kabul edilir. Kişinin zihnini açar ve dürüst olmasını sağlar. İletişim yeteneğini güçlendirir, aynı zamanda kişiye neşe ve optimistik bir enerji verir. Kişide cesareti arttırıcı özelliği vardır.
Üçüncü gözü aktifleştirir ve sezgileri güçlendirir. Genellikle psişik şifa amaçlı kullanılır. Ayrıca migren ve stres kaynaklı hastalıklara da iyi geldiği bilinmektedir. Bağ dokusunun güçlenmesini sağlarken boğaz iltihabı gibi rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılır. Ciltteki pigment sayısını arttırarak gözeneklerin sıkışmasını sağlar.
- Cesaret ve Güven taşıdır,
- Zihin açma özelliği vardır,
- Dürüstlük taşıdır, kişinin dürüst olmasını sağlar,
- Neşe ve pozitif enerji verir,
- Stres kaynaklı rahatsızlıklara iyi gelir,
- Migren ağrılarını hafiflettiği bilinir,
- 6. his gibi sezgisel hisleri güçlendirir, doğal sezgilerimizi ve psişik güçlerimizi harekete geçirir.
- Cildi gençleştirir,
- Boğaz ağrılarına iyi gelir,
- Meditasyon taşıdır, üçüncü gözü açar.
Künye
Sertlik | 3 – 4 |
Özgül Ağırlık | 2.21 – 2.31 |
Kimyasal Formül ve Grubu | Ca(VO)Si4O10 · 4H2O |
Renk | mavi, beyaz |
Çıkarıldığı Yerler | Oregon/ABD, Yeni Zelanda, Brezilya, Hindistan |
Çakralar | Boğaz ve Üçüncü Göz (alın) |
Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cavansite
Rengi çok güzel, böyle bir taşım olsun isterim doğrusu…