Dünyanın En Ünlü Mücevher Taşları

0

Kimisi büyüklüğü ile, kimisi sahibine getirdiği şans, kimisi ise getirdiği uğursuzluk ile ünlenmiş Dünyanın en ünlü mücevher taşları…

The Spirit of de Grisogono (Grisogono’nun Ruhu)

The Spirit of de Grisogono Türkçe adıyla Grisogono’nun Ruhu Orta Afrika kökenli olup 312.24 karat büyüklüğünde bir siyah elmas’tır.

Grisogono’nun Ruhu, Dünyanın en büyük siyah elması ve 5. en büyük elması olarak bilinmektedir. Kesimden önceki ilk hali 587 karat ağırlığında olan bu siyah elmas İsviçreli bir kuyumcu olan Grisogono tarafından alınmıştır. Kesim işlemleri tamamlandıktan sonra 312.24 karat haline gelmiştir.

The Spirit of de Grisogono elması, Moğol elmas kesme tekniği kullanılarak kesilmiştir. Bu tarihi kesme yöntemi Hindistan’da yüzyıllar önce geliştirilmiştir. Bugün altın bir yüzüğün üzerinde sergilenen bu nadide elmas; eşsiz güzelliği, büyüklüğü ve rengiyle tartışmasız dünyanın paha biçilemez ölçüde değerli elmasıdır.

The Hope Diamond (Umut Elması)

Mavi renkte 112 karat ağırlığında olan bu dev elmas dünyanın en pahalı ve en büyük elması olarak bilinmektedir. The Hope Diamond Türkçe adıyla Umut Elması, sahiplerine getirdiği uğursuzluklarla dünyaca ünlenen bir elmastır.

Bir efsaneye göre 1600’lü yıllarda Hindistan’daki Tanrıça Shiva heykelinden çalınmıştır ve bu taşın tanrıça tarafından lanetlendiğine inanılmaktadır. Ancak bu efsanenin Viktorya Çağı’nın bir icadı olup, satışını artırmak için taşa mistik anlamlar yüklendiği  de söylenmektedir.

Yıllarca el değiştiren ve her seferinde sahiplerine uğursuzluk getiren bu elmas Sultan Abdülhamit tarafından 1907’de satın alındı. Satan Rum kuyumcu bi kazada vefat etmiş ve Sultan Abdülhamit ise 1,5 sene sonra saltanatını kaybetmiştir.

The Hope Diamond (Umut Elması), şu an Washington Smithsonian Institute’da sergilenmektedir.

Star of India (Hindistan Yıldızı)

Hindistan Yıldızı, dünyanın en büyük mücevherlerinden biri olan 563,35 karat ağırlığında mavi-gri renkte eşsiz bir yıldız safirdir. Kabaşon kesimlidir. Star of India (Hindistan Yıldızı) neredeyse kusursuzdur ve taşın her iki tarafında yıldız olması onu olağandışı kılmaktadır. Grimsi mavi renkteki bu kıymetli safir 300 yıldan uzun süre önce Sri Lanka’da çıkarılmıştır.

Hindistan Yıldızı, 3 yüzyıldan uzun ve belirsiz bir tarihi geçmişe sahiptir. Mineralog ve Tiffany mücevher uzmanı George Kunz ve varlıklı biri olduğu bilinen J.P. Morgan tarafından 1900 Paris Fuarı’nda satın alınmıştır. Morgan ileriki tarihlerde koleksiyonundaki diğer parçalar ile birlikte Hindistan Yıldızı’nı Amerikan Doğa Tarihi Müzesi (American Museum of Natural History)’ne bağışlamıştır. Bugün hala o müzede sergilenmektedir.

Bugün bilinen en büyük safir, 563,35 karat ağırlığı ile Star of India (Hindistan Yıldızı)’dır ve Dünyanın en büyük ve en ünlü yıldız safirlerinden biridir.

The Koh-I-Noor (Dağların Işığı yada Işık Dağı)

186 karat ağırlığıyla dünyanın en büyük elmasları arasında yer alan ve Farsça ışık dağı yada dağların ışığı olarak adlandırılan Koh-i Noor ilk kez Hindistan’da bulunmuştur. 1304 yılında başlayan hikayesinde o zamanlar böyle bir mücevhere sahip olanın dünyaya hükmedeceği söyleniyor ve imparatorluğun simgesi olarak görülüyordu. Bu sebeple onu elde etmek isteyenler sayesinde türlü maceralar yaşanmış, bir çok kez el değiştirmiştir.

Hindistan’da başlayan hikayesi 1738 yılında İran şahı Nadir’in Delhi’yi işgali ile İran’a gitmesiyle devam etmiştir.  1849 yılında ise Punjab’a bağlı bir İngiliz’e geçmiş ve orada kalmıştır.

Londra’ya gelen taş sergilenmek istendiğinde taşın parlaklığının kaybettiği fark edilerek, parlaklığının geri kazanması için kesilmesine karar verildi. Böylece ünlü pırlantalar içinde 186 karatlık ağırlığıyla önemli bir yeri olan Koh-i Nur kesilerek 108,93 karata düşürüldü.

1853 yılında, Kraliçe Viktorya’nın uğursuzluk getireceğinden korktuğu söylentileri yayıldı ve buna engel olmak için bu büyük taşı iade edip etmeyeceği konusunda bir tartışma başladı. Kraliçe de bu tartışmayı sonlandırmak için taşı bir süs tacının içine monte ettirerek, sayıları iki yüzü geçen diğer kraliyet pırlantalarının yanına koydurdu.

Son haliyle 105 karat olan bu değerli taş, tarihin keşfedilen en eski elmaslarından biridir. Dağların Işığı Elması şuan Kraliçe Elizabeth’in Tacında montelidir ve Londra Kulesi’nde sergilenmektedir.

The Orlov Diamond (Orlov Elması)

Orlov Elması (bazı kaynaklarda ismi Orloff olarak geçmektedir), 17. yüzyılda Hindistan’da bulunmuştur. Bir efsaneye göre Kont Grigory Grigorievich Orlov tarafından Amsterdam’da kimliği belirsiz bir tüccardan satın alınmıştır. Sevgilisi İmparatoriçe Catherine’e hediye etmiştir.

Başka bir efsaneye göre Moskova’ya kadar ilerleyen Napolyon bu taşı arzulamış fakat Kremlin’de saklanan elması tüm çabalarına rağmen elde edememiştir.

Orlov Elması, 1774 yılında Imperial Asası’na monte edilmiştir. Etrafı elmaslar ile çevrilidir ve üst kısmında çift başlı kartal yer alır. Rus kraliyet hazinesini en önemli parçası ve geçmiş zamanda en ünlü elmas olan Orlov Elması tarihte birçok liderin hedefi haline gelmiştir.

189 karat ağırlığındaki bu elmas, orjinal gül kesimini koruması nedeniyle, dünyanın en nadide taşları arasındadır. Mavi ve yeşil tonlar taşıyan Orlov Elmas’ı şuan Rus Karliyet hazinesinde asa şeklinde saklanıyor.

Moğol Zümrütü (Mogul Mughal Emerald)

Koyu yeşil renkteki ‘Moğol Babür’ olarak bilinen bu görkemli ve dikdörtgen kesimli zümrüt, 10 santim boyunda, 217.80 karat ağırlığındadır. Dikdörtgen tablet şeklindedir ve  bilinen en büyük zümrüt olma özelliğine sahiptir.

17. yüzyılda Hindistan’da yaşayan bir rahibe ait bu taşın bir yüzünde çiçek desenleri diğer yüzünde ise dini figürler işlenmiştir. Kolombiya’da çıkarılan zümrütler Moğol Babür İmparatorluğu’nu tarafından çok istenmiş ve Hindistan’da satılmıştır.

Bu taşın bir tarafında dua yazılı, diğer tarafında ise orijinal çiçek motifleri vardır. Bu efsanevi zümrüt 28 Eylül 2001 yılında 2,2 milyon dolar fiyatı ile bilinmeyen bir alıcıya Londra Christie müzayedesinde satıldı. 17 Aralık 2008 tarihi itibariyle Doha, Katar İslam Sanatları Müzesinde sergilenmektedir.

İyileştirici özellikleri olduğuna inanılmaktadır. Moğol Babür Zümrüt bilinen en büyük zümrütlerden biridir.

Star of Asia – Asya Yıldızı (Yıldız Safir)

Myanmar (Burma)’nın Mogok madenlerinde keşfedilen Asya Yıldızı adlı bu mavi-viyole karışımı kabaşon kesimli değerli taş 330 karattır. En ünlü yıldız safirlerden biridir. Zengin rengi ve berrak yıldızı ile dikkat çekmektedir.

1961 yılında Smithsonian, Washington DC ‘de bulunan Uluslararası Doğa Tarihi Müzesi (Smithsonian National Museum of Natural History) tarafından alınmış ve şuan orada sergilenmektedir.

Star of Africa (Afrika Yıldızı)

Cullian I ismiyle de bilinen ve 530.20 karat olan bu muhteşem elmas, damla şeklinde kesilmiştir ve dünyanın en büyük ikinci elmasıdır. Bu muhteşem taş, Londra kulesinde diğer kraliyet mücehverleri yanında sergilenmektedir.

Elmas, 26 Ocak 1905’te Güney Afrika’da bulundu. 3106 karat ağırlığında olan elmastan 105 parça kesildi. 530.2 karatlık en büyüğüne Cullian I ve Afrika yıldızı isimleri verilirken, 317 karatlık ikincisi elmasa ise Cullinan II ismi verildi.

The Tiffany Yellow Diamond (Tiffany Elması)

Doğada en nadir bulunan elmas çeşidi sarı elmas’tır. Hepsi çok özel ve çok değerli olan bu elmasların en ünlüsü ise 287.42 karat ham elmastan kesilmiş Tiffany elması’dır.

Tiffany Sarı Elmas şimdiye kadar keşfedilen en büyük sarı elmaslardan biridir. Karat ağırlığı, 1878’de Güney Afrika’daki Kimberley madeninde keşfedildiğinde, işlenmemiş hali ile 287.42 karattı.

Bu nadir sarı elmas, New York’lu  kuyumcu Charles Tiffany tarafından satın alındı. Gemolog George Frederick Kunz tarafından 1 yıl boyunca tasarlanarak kesim işlemine başlanmıştır.

Parlaklığını en üst düzeye çıkarmak için 82 faset uygulanmıştır. Bu sayı geleneksel kesim faset sayısından 24 faset daha fazladır. Son halinde 128,54 karat (yani 25,108 g) ağırlığında yastık şeklinde kesilerek şekillendirilmiştir. Bu taşta uygulanan özel kesim şekline Mücevher ve Elmas Tarihçisi Herbert Tillander “yıldız parlak kesim” olarak isim vermiştir.

Tiffany Elması birçok kez el değiştirmiş, farklı montürlerde kullanılmış, değişik takılarda yer almıştır.

Queen Marie of Romania’s Sapphire

Queen Marie of Romania’s Sapphire (Romanya Kraliçesi Maria’nın Safiri)

Bu muhteşem güzellikteki dünyanın en büyük mavi safiri Sri Lanka kökenlidir. 478.68 karat olan bu taş, ayrıca dünyanın en büyük safiri olma özelliğine de sahiptir.

ilk kez 1913 yılında Cartier tarafından kayıtlara geçirilen ve Sri Lanka’dan çıkarıldığı tahmin edilen tavuk yumurtasından büyük  taş daha sonra Romanya Kralı Ferdinand tarafından  1921 yılında eşi Kraliçe Maria için satın alındı. Kraliçe Maria, safir taşını 1922 yılında eşinin taç giyme töreninde taktı.

Dünyanın en büyük safiri,  İsviçre’nin Cenevre kentindeki Richmand Oteli’nde Christie’s müzayede de açık artırma yoluyla 2003 yılında 1 milyon 490 bin dolara satıldı.

Aurora Green Diamond (Yeşil Aurora)

Dünyanın en büyük yeşil elması 5.03 karatlık Aurora Green Diamond (Yeşil Aurora Elması), 16.8 milyon dolar değere sahip. 2016’da bir müzayedede sergilenen dünyanın en büyük yeşil elmas’ı değeri ve boyutu ile rekor kırdı. Dikdörtgen kesimli canlı yeşil elmas, yuvarlak kesim pembe elmaslarla çevrili altın bir yüzüğe monteli.

“Yeşil Elmas” 16,8 milyon dolar yani karat başına ise 3,3 milyon dolar değere sahip.

Pink Star Diamond (Pembe Yıldız)

Pink Star Diamond (Pembe Yıldız), nadir bulunan bir pembe pırlantadır. Şuan bir yüzüğe monte edilmş olan pembe yıldız 2013 yılında Hong Kong’da düzenlenen açık artırmada 71 milyon dolara satıldı. Dünyanın en büyük pembe pırlantası olan Pembe Yıldız müzayedenin en değerli taşı oldu.

BBC’nin haberine göre Pembe Yıldız 1999’da Afrika’da adı açıklanmayan bir ülkede De Beers tarafından çıkarıldı. İşlem görmemiş hali 132.5 karat olan elmasın kesilmesi ve cilalanması iki yıl kadar sürmüş. Bitmiş haliyle Pembe Yıldız, sınıfındaki bir sonraki en büyük elmasın iki katından fazla, yani tam 59.60 karatdır. Karat, değerli taşlar için kullanılan bir ağırlık ölçümüdür ve 0,2 g’dır (0,00705 ons).

Oppenheimer Blue (Mavi Elmas)

Oppenheimer Blue Diamond (Oppenheimer Mavi Elması) 14,62 karatlık ağırlığı ile dünyanın en nadir elmasları arasında yer alıyor. Oppenheimer Blue Diamond ismi dünya elmas piyasasının önemli isimlerinden ve elmasın eski sahibi İngiliz Philip Oppenheimer’dan geliyor.

Bir yüzük üzerinde montürlü olan Oppenheimer Mavi Elması, 57,5 milyon dolara satılarak  dünyanın en pahalı yüzüğü ünvanını da almış oldu. 3 milyon dolar açılış fiyatıyla satışa sunulan Oppenheimer Blue Diamond (Mavi Elmas),  İsviçre’nin Cenevre kentinde Ünlü Müzayede Evi Christie’s tarafından açık arttırmaya sunuldu ve satıldı.

Dünyanın En Büyük Kusursuz Elması

Dünyaca ünlü mücevher taşları serisine bir yenisi daha eklendi. Dünyanın en büyük “kusursuz elması” olarak nitelendirilen elmas Cenevre’de açık artırma ile rekor fiyata satıldı. Tamamen renksiz olması sebebiyle bu ünvanı alan elmas yaklaşık 130 milyon TL’ye satıldı.

163 karatlık ağırlığa sahip, “birinci kreasyon” adı verilen elmas, pırlanta ve zümrüt ile tamamlanarak kolye yapılmış. Elmas, geçen yıl Angola da bulunan 7 santimetre uzunluğundaki dev bir ham elmasın kesilmesiyle elde edildi. Taş, tamamen renksiz olmasıyla benzerlerinden ayrılıyor.Elmas, son derece ender bulunan d kategorisinde yani tamamen renksiz. 163 karat ağırlığı da bir rekor. 50 yıldır böylesine büyük bir “kusursuz elmas” görülmediği belirtiliyor.

Önceki İçerikİnci
Sonraki İçerikSiyah Turmalin
Bilgin
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak Doğal Taşlara ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırarak bilgi ediniyorum. Edindiğim değerli ve yarı değerli taşlar hakkındaki bilgi birikimini 2012 yılında yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr websitesi kuruldu. :)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

five × three =