Copal Nedir? Kehribar’dan Farkı ve Özellikleri

0

Copal Nedir?

Copal, çeşitli tropik ağaçlardan elde edilen reçinedir. Canlı ağaçlardan veya ağaçların altındaki topraktaki birikimlerden (gömülü kopal) toplanabilir. Yaş olarak kehribar’dan daha gençtir ve onları ayıran en önemli özellik budur.

Oluşum süresi bakımından kehribar ile kıyaslandığında nispeten daha genç sayılabilecek kopal, dış görünüm olarak kehribara çok benzer ancak fiziksel farklılıkları bulunur. Farklı kaynaklardan gelen copaller (kopaller) benzer fiziksel özelliklere, ancak farklı kimyasal özelliklere sahip olabilir. Kehribar olmanın en önemli etkenleri arasında sıcaklık ve basıncın yanında sedimentlerin türü de önemli rol oynamaktadır. Reçine gerekli basınç ve sıcaklık koşullarına ulaşamazsa geçiş sürecinde kalır ve ‘copal’ adını alır. 

Copal Özellikleri

Kehribar ile aynı ailedendirler. Organik taşlar arasında yer alırlar. Kehribar ile aynı yaklaşık sertliğe sahiptirler, ancak organik çözücülerde tamamen veya kısmen çözünür olmaları nedeniyle kehribardan farklıdırlar. Copal 150 santigrat derece altında erir, reçine kıvamına döner, yapışkanlaşır ve reçine kokusu yayar. Kehribar gibi görünüyor olsa da kehribar kadar sert değil, tırnakla iz bırakılabilecek yumuşaklıktadır.

Kehribar ailesinden olan bu taşın temizliği ve bakımı kehribara taşına göre biraz daha özen ister. Kehribara göre çok daha düşük sertlik derecesine sahip olduğu için nazikçe temizlenmeli ve özenle saklanmalıdır. Eğer bu taşı takı yada tesbih gibi sürekli üzerinizde taşıyorsanız nemli bir bezle belirli aralıklarla silmeniz yeterli olacaktır. Kullanmadığınız zamanlarda çizilmesini önlemek amacıyla ayrı bir kese içerisinde saklamalısınız. Kolaylıkla çizilebilir hatta parçalanabilir durumdadır.

Kehribar taşı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Kehribar Rehberi sayfamıza gözatabilirsiniz.

Gömülü copal (kopal) dayanıklılıkta kehribar rengine en yakın olanıdır ve birçok durumda ondan neredeyse ayırt edilemez.

Londra mavi kilinden fosil kopaline kopalit veya Highgate reçinesi denir. Zanzibar adası (Tanzanya) gömülü kopalın önemli kaynaklarından biridir. Ayrıca Çin, Brezilya ve diğer Güney Amerika ülkelerinde de bulunuyor.

Bu taş aynı zamanda aynı zamanda Vernik, mürekkep ve muşamba yapımında da kullanılır.



Künye

Sertlik

2 – 2,5

Kimyasal Formül ve Grubu

Organik Taşlar

Renk

Renksiz yada sarı

Çıkarıldığı Yerler

Tanzanya, Çin, Brezilya ve Güney Amerika ülkeleri
Önceki İçerikHimalaya Tuzu ve Lambaları
Sonraki İçerikBağışıklık Sistemi Güçlendiren ve Koruyan Taşlar
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak Doğal Taşlara ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırarak bilgi ediniyorum. Edindiğim değerli ve yarı değerli taşlar hakkındaki bilgi birikimini 2012 yılında yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr websitesi kuruldu. :)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

thirteen − 10 =