Ağaca benzer desenleri ile ilgi odağı olan ve isminide bu desenlerden alan Ağaç Akik, fiziksel görünümünün yanında oldukça şifalı ve faydalı taşlardan biridir.
Ağaç Akik Nedir?
Akik ağacı olarak da bilinen Ağaç Akik taşı berrak kahverengi yahut yeşil renklerde üzerinde ağaç dallarına benzeyen desenler ve benekler olan şifası doğanın tam kalbinden gelen insanın ruhuna dokunan bir doğal taştır. Bilimsel olarak Dendritik Akik (Dendritic Agate) ismiyle bilinir. Anlamı ise manganez ve demir oksitin oluşum esnasında kristalde meydana gelen aralıklardan sızarak beyaz kuvarsın içine minerallerin özünün içine girmesidir. Bu özler ağaç dallarına benzer desenler ve benekler oluşturur, bu nedenle Ağaç Akik ismini alır.
Ağaç Akik Taşının Özellikleri Nelerdir?
Bereket taşı olarak da bilinen Ağaç Akik’in oluşumundaki minerallerin taşın içine nüfuz etmesi onun şifasının kaynağıdır. Doğanın içinden gelen bu özellikleri sebebiyle eski çağlardan itibaren kullanılan şifalı doğal taşlardan biri olmuştur. Bilhassa Antik Yunan’da, Mısır’da ve Hindistan’da mühür, takı ve kaplarda kullanılmıştır. Ayrıca tılsım olarak kullanıldığı yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır. O dönemlerde insanlar genellikle hasatlarının daha verimli ve iyi olması için, bereketi artsın amacıyla tarlalarına bu taşlardan gömerlerdi. Aynı zamanda evlerde bitkilerin saksılarına koyulur, böylelikle güçlü, güzel çiçeklerin olacağını düşünürlerdi. Bu düşüncelerinde haksızda sayılmazlar çünkü Ağaç akikinin tabiatla bağlantısı insanların dünya ile bağlarını daha güçlü kurmasına yardımcı olur.
Dünya üzerinde Dendritik Akik taşının bulunduğu yerler arasında Çin, Namibya, Hindistan, ABD, Madagaskar, Kazakistan, Avustralya, Brezilya, Meksika, Uruguay, Moğolistan gibi ülkeler bulunmaktadır.
Ağaç Akik Taşının Faydaları
- Sinir sistemine olan faydalarının yanı sıra içerisindeki doğal şifalı minerallerin enerjisi iskelet sistemine kemiklere faydalıdır.
- Dolaşım sistemine iyi etkileri vardır.
- Özellikle ince (kılcal) damarlarda oluşan rahatsızlıklara iyi gelir.
- Faydasını uzun zaman sürecinde gösteren bu taşı takı olarak vücudunuzda taşıyabileceğiniz gibi, evinizin bir köşesinde hem dekoratif amaçlı kullanabilir hem de şifasından faydalanabilirsiniz.
- Bununla birlikte bitkilere de faydalı olduğu için saksılarınızdaki toprağa ağaç akik taşı gömebilirsiniz.
- İncinme ve yaralanmalarda sızlayan bölgeye bir süre ağaç akik koyduğunuzda sızlama ve acının azaldığını fark edilir.
- Kalp çakrasına da etkisi olan Ağaç akik taşının yoğun enerjisinin kalbe iyi geldiği gibi aynı zamanda, duygusal bağları güçlendirerek ilişkilere iyi geldiği görülür.
- Uykusuzluğa, kabus görmeye sebep olan stresli durumların iyileşmesine yardım eder.
Dolaşım sistemine olan faydası ile tansiyonun düzelmesine yardımcıdır. - Ruhsal dengeyi sağlayarak bilhassa sıkıntılı anlardan kolayca konsantre olarak kurtulmayı, duyarlılığın artmasını, böylelikle daha güçlü ve köklerine bağlı bir ağaç misali yükselmeyi sağlar.
- Dendritik Akik bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ayrıca tabii enerjisi vücuttaki sıvı miktarını özellikle su miktarını düzenlemeye de yardımcı olur.
Ağaç Akik Taşının Temizliği ve Bakımı
Dendritik Akik sert bir taştır ancak temizliği için kesinlikle kimyasal kullanılmadığı gibi güç kullanılmadan yapılmalıdır. Ilık bir su ile mümkünse yumuşak kıllı bir fırça ile temizlenebilir. Suyun sıcaklığına dikkat edilmelidir. Bununla birlikte kesinlikle nemli kalmamalıdır. Özellikle takı olarak kullanılıyorsa kurulamaya ekstra dikkat edilerek; takının materyalinin nemle taşa zarar vermesi engellenmelidir.
Muhafaza ederken yumuşak bir kumaş üzerinde başka bir taş ile temas etmeden saklanmalıdır. Böylelikle hem kendi çizilme veya kırılma riskinden uzak kaldığı gibi, aynı zamanda başka taşların da zarar zarar görmesi engellenmiş olur.
Künye
Sertlik |
6,5 – 7 |
Özgül Ağırlık |
2.60- 2.65 |
Kimyasal Formül ve Grubu |
SiO2 Grubu: Mikrokristalin kuvars, Bantlı kalsedon |
Renk |
Beyaz yüzey, benekli yeşil renkte kapanımlar |
Çıkarıldığı Yerler |
Çin, ABD, Hindistan, Moğolistan, Meksika, Madagaskar, Kazakistan, Avustralya, Brezilya, Uruguay, Namibya |
Çakralar |
Kalp Çakrası |