Aromaterapi ve Değerli Taşlar

3

Aromaterapi, bitkilerin mucizevi faydalarından yararlanmanın bir yolu. Son yıllarda oldukça popüler ve talep görüyor. İnsanlar artık daha bilinçli ve birçok rahatsızlık için doğal yolları deniyorlar.

İnsanoğlu binlerce yıldır taşlardan olduğu gibi bitkilerden de birçok farklı şekilde faydalanıyor. Yiyecek, kıyafet, güzellik ve sağlık bitkilerden yararlandığımız alanlardan yalnızca birkaçı. Yukarıda bahsettiğimiz gibi aromaterapi de bunlardan biri… Aromaterapi çoğunlukla sağlık, güzellik, yaşam kalitesini arttırma amaçlı kullanılabiliyor.

Peki Aromaterapi nedir? Nerelerde ve niçin kullanılır? En çok hangi aromatik yağlar kullanılır? Faydaları nelerdir? Bu soruların cevaplarını kısaca vermeye çalışalım. Kısaca diyorum, çünkü Aromaterapi kapsamlı,oldukça derin bir konu ve ayrı bir uzmanlık konusu.

Neden bu konuya yer verdiğimize gelince, etkileri birbiri ile benzeşen birbirine yakın aromaterapi yağları ve doğal taşlar birlikte kullanıldığında çok daha etkili oluyor. 🙂

Aromaterapi Nedir? Aromaterapi Yağları Nasıl Yapılır?

aromatik-yaglar

Pek çok şifa kaynağı olan bitkilerden elde edilen aromaterapi yağları buharlaşarak havaya karışabilen yağlar ile yapılan tedavi şeklidir. Mısır, Çin ve Hindistan gibi birçok eski uygarlıkta tedaviye ek, tamamlayıcı bir alternatif olarak uygulanıyor.

Aromaterapide kullanılan yağlar ikiye ayrılır. Sabit yağlar ve Uçucu yağlar. Aromatik yağlar genelde uçucu olanlardır, sabit yağlar ise aromatik yağları kullanılırken karıştırmak, seyreltmek için kullanılır çoğunlukla.

Aromaterapi Nerelerde ve Ne Amaçla Kullanılır?

Fiziksel olarak yaralanma ve kas ağrılarında, rahat nefes alıp vermek adına burun tıkanıklığı yaşanması durumlarında ve belli masaj teknikleri ile birlikte kullanılarak kan deveranının hızlanmasının sağlanmasında da kullanılır.

Kullanılan masaj teknikleri kas ağrılarında, son dönemin en kötü hastalığı kabul edilen strese bağlı fiziksel kas sıkışması, baş, boyun ve sırt bölgesindeki ağrılarda uygulanarak kişinin rahatlaması sağlanır.

En önemli etkileri ruhsal olanlardır. Ruhsal anlamda, canlandırıcı, rahatlatıcı, sakinleştiren huzur veren etkisi ile gerginlik ve stresle baş etmeyi sağlar. Bazı kaygı bozukluklarında özellikle stres kaynaklı uyku bozukluklarında da bu etkilerinin faydası büyüktür.

En Çok Tercih Edilen Aromaterapi  Yağları

Lavanta Yağı

aromaterapi

Lavanta her açıdan mucizevi bir bitki. Lavanta Yağı, özellikle uyku bozukluklarına tercih edilen bu bitkinin yağının şifaları çoktur. Dezenfekte özelliği ile bulunduğu ortamı temizler. Kokusu insanlar üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle gerginlik, asabiyet sebebiyle oluşan baş ağrılarına karşı rahatlatıcı özelliği vardır. Fiziksel olarak başka bir faydası sindirim sistemini düzenlemesidir.

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs Yağı, bilindiği üzere güçlü bir koku aromasına sahiptir. Tıpta birçok ilaç ve ilaç takviyesinin içeriğinde okaliptüs bitkinin yağının buharı bu nedenle ayrıca önemlidir. Sıklıkla nefes problemi için kullanılır. Hatta özellikle astım, bronşit gibi hem alerjiye bağlı sebeplerden hem de soğuk algınlığı nedeniyle yaşanan akciğer sıkıntılarında kullanılan hava makinelerine çok az miktarda olsa okaliptüs yağı kullanılmaktadır. Okaliptüs güçlü bir nefes açıcı olduğu için kullanırken aşırıya kesinlikle kaçılmamalıdır. Yoğun aromasının canlandırıcı etkisi vardır.

Biberiye Yağı

Bitki olarak Biberiye vitamin, mineral açısından oldukça zengindir. Kuru ve yaş olarak baharat şeklinde kullanımı çok eski dönemlerden beri mutfaklarda yerini almıştır. Aynı zamanda esansiyel olarak aromasından parfüm yapımında da kullanılır. Güçlü ve zengin bir aromaya sahip oluşu ile yağının tıbbi alanda da kullanıldığını görüyoruz. Bilinci rahatlatarak daha fazla ve daha rahat yoğunlaşmayı sağlamaktadır. Bu rahatlamaya ek olarak içeriğinin zenginliği ile bellekte yaşanılan idrak zorluklarına, unutkanlığa karşı faydaları da bulunur. Baharat olarak kullanımı bağırsak ve sindirim düzenleyici özelliğinden kaynaklandığı gibi aroması ile yemeklere verdiği lezzet doğrudan ilişkilidir.

Portakal Yağı

Portakal Yağı, Portakal’ın içerdiği yüksek C vitaminin yanında içeriğinde bulunan yararlı asitler ve tatlı aroması ile Aromaterapi yağları arasında yer alır. Özellikle sevinç ve huzur verici etkisi ile asabiyet, anksiyete sıkıntısına iyi geldiği kullanıldığı ortamın ve kişinin sıkıntısını, gerginliğini alarak rahatlattığı gözlemlenmiştir. Hoş kokusu ve aroması ile tazelenme hissini arttırarak rahatlama sağlar.

Yukarıda belirttiğim gibi Aromaterapi bambaşka bir uzmanlık konusu ve eğitimini almak gerekiyor. Bu konuda oldukça uzman ve üretimini de yapan Mavili Kapı sayesinde öğrendim birçok faydasını. Detaylı bilgim olsun isterseniz Aromaterapi Rehberi için bağlatıyı takip edebilirsiniz. Dilerseniz buradan Aromaterapi yağlarını satın alma imkanınız da var.

Bu arada bu yağları satın alırken dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var. Kaliteli olması. Faydasını görmek istiyorsanız, gerçekten özenle üretilmiş, %100 saf, buhar distilasyonu ile üretilmiş olması gerekiyor. Bazen kilolarca bitkiden birkaç gram uçucu yağ çıkıyor. Buda bu yağların biraz pahalı olmasına sebep oluyor. Aynı doğal taşlarda olduğu gibi satın alırken güvenilir kaynaklardan almakta fayda var.

Gelelim taşlarla kullanımı ve etkisine 🙂

Aromaterapi Yağlarının Taşlar ile Kullanımı

ametist-aromaterapi-sisesi

Yukarıda en fazla tercih edilen yağlardan bahsettim ama inanın birçok hatta yüzlerce  seçenek var aromatik yağlar konusunda. Peki taşlarla kullanımı derken ne demek istiyoruz? Birkaç örnek verelim;

Örneğin, Lavanta yağı, özellikle ametist yada pembe kuvars ile kullanılırsa sakinleştirici etkisi daha da artar. Hem daha kaliteli uyku uyumanızı sağlar, hem de stresi azaltır. Bunun sebebi Ametist ve Pembe kuvars taşlarının da strese karşı etkilerinin olması.

Gül, adaçayı, bergamot, mercanköşk, ylang-ylang, limon, sardunya, portakal, sandal ağacı, papatya gibi aromatik yağlar da strese karşı bu taşlar ile birlikte kullanılabilir.

Bu amaçla doğal taşlardan yapılan esans parfüm şişesi şeklindeki kolyeleri bu amaçla kullanabilirsiniz. Yada yağınızı bu taşlardan yapılmış bir kap içerisine koyabilirsiniz.

Herhangi bir takı olarak üzerinizdeyken kullanmanız da mümkün. Mutlaka şişeye koymak zorunda değilsiniz. Örneğin, Lav taşı gözenekli yapısı ile uçucu yağ sürüldüğünde yağı emer ve kokuyu içerisinde tutar. Bu şekilde kokusu azaldıkça lav taşı bileklik yada kolyenize bu yağlardan sürebilirsiniz.. Lav taşını dilediğiniz taş ile kombinleyerek kullanabilirsiniz.

Bu konu sadece bir tavsiye ve tabiki zorunluluk değil. Aromatik yağları da doğal taşları da ayrı ayrı kullanabilirsiniz. Ben bazılarının kombinlenmesi ile daha etkili olacağını düşünüyorum, o sebeple bu yazıyı hazırladım.

Tercih size kalmış. 🙂

Önceki İçerikDoğal Taşların Bakımı, Temizliği, Arındırılması
Sonraki İçerikİyolit
Bilgin
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak doğal taş ve kristallere ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırıyor ve bu konuda eğitimler alıyorum. 2012 yılında araştırdıklarımı yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması ve sürekli güncellenmesi daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr web sitesini kurdum. Geçen 20 yıllık süreç içerisinde güvenilir kaynaklardan doğal taşlar, kristal terapi, Litohealing hakkında eğitimler aldım ve bu bilgi birikimini de burada paylaşmaya çalışıyorum. 2023 yılı itibari ile Teonora.com e-ticaret sitemizi açtık ve gerçek doğal taş tasarımlarımızı en güvenli yollarla size ulaştırmaya çalışıyoruz. Şifa Olsun, Faydalı olması dileğiyle...

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

seventeen + 11 =