Granat (Lal Taşı, Garnet)

4

Granat Nedir?

Granat taşı çok çeşitli renklerde şeffaf, opak ya da yarı şeffaf halde bulunabilirler. Genellikle kırmızı renkte olanı bilinmektedir ve “lal taşı” olarak ta adlandırılmaktadır. “Hayal kuran” ya da  “Merhamet taşı” olarak da bilinen Granat dairesel yada oval biçimli bir taştır.

Granat (Lal Taşı, Garnet) Taşı Özellikleri

Lal taşının erkek türü koyu kırmızı, dişi türü ise açık kırmızıdır. Granat herhangi bir mineral grubuna dahil değildir. Granat grubunda yer alan taşların kimyasal bileşimleri ve renkleri birbirlerinden farklıdır. Bu sebeple ayrı bir taş grubu olarak sınıflandırılır. Koyu kırmızıdan turuncuya ve bazen mordan lilaya kadar renkleri değişebilir.



Granat Grubu

Granat, mineraloji’de tek mineral olarak değil, bir mineral grubu olarak (Granat Grubu) tanımlanmaktadır. En bilinen alt türleri ise şöyledir; Almandin, Pirop, Grossular, Spessartin, Uvarovit, Andradit, Demantoit, Rodolit, Tsavorit, Hessonit, Melanit, Hidrogrossular, Katoit, Şorlomit, Topazolit

Granat-GarnetLal taşı insanların bütün negatif enerjilerini alıp pozitife çevirmede çok yardımcı olan doğal taşlardandır. Kalp şeklindeki lal taşları sevgili ve eşleri temsil eder. Lal taşı aslında 3 isimle anılır. Granat taşı, Lal taşı ve Garnet olarak bilinir.

Özellikle Koç, Aslan, Akrep, Kova ve Oğlak burçlarındaki kişiler için tavsiye edilir. Başlıca çıkarıldığı ülkeler Brezilya, Kanada, Madagaskar, Avustralya, Hindistan, Amerika, Afrika, Çekoslavakya (Çek Cumhuriyeti) ve Zaire (Demokratik Kongo Cumhuriyeti)’dir.

Değerli taşlar içerisinde kıymetli olan Granat (lal taşı) kolye, tespih, küpe, bilezik gibi hallerde kullanılabilir. Lal taşı günlük hayatımızda oluşan stres ve yorgunluğu hafifletmeye yardımcı olur.

Bordo Elmas (Çek Granatı)

Granat, Çek Cumhuriyeti’nin geleneksel taşıdır ve orada Granat “Bordo Elmas” olarak bilinir ve değer görür. Granat‘ın ismi Latince’de Garanatus yani tohum anlamına gelen kelimeden gelir. Sebebi ise nar meyvesinin içindeki küçük, parlak kırmızı tohumlara benzetilmesidir. Bundan dolayıdır ki Çek Granatı bolluk ve bereket taşıdır.



Granat Taşı Faydaları (LaL Taşı Faydaları)

  • Unutkanlık için birebirdir.
  • Anlayış ve kurnazlık verir.
  • Üzerinde taşıyan, bedensel zayıflığa ve acımasızlıklara karşı koruduğu bilinir.
  • Cinsel enerjiyi ve duyarlılığı arttırır. Cinsel dengesizliğe karşı koruma sağladığı bilinir.
  • Bedeni kuvvetlendirir, temizler, canlandırır. Bilhassa kan damarları için çok yararlı bir taş olan lal, hayal gücünü harekete geçirir, sevgi ve şefkati sembolize eder.
  • Akciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve iyileştiricidir.
  • Bulaşıcı hastalıkları tedavi etmede yardımcıdır.
  • Hormonsal dengeyi sağlar.
  • Bel ağrılarını geçirmede etkilidir. Hassas kişilerin lal taşını bel altında kullanması daha doğrudur. Çünkü bu tür kişilerde sinirliliğe, baş ağrılarına ya da baş dönmesine sebep olabilir.
  • Heyecan ve boşluk duygularına kapıldığınızda dengenizi korumanızda yardımcı olur. Dinginlik hissi verir. Böylece yapmanız gereken işlerin üzerine sırayla ve yavaşça gitmenizi sağlar ve kapasitenizin arttığını hissedersiniz.
  • Yatak veya yastık altına koyulduğunda karabasanlardan, kötü rüyalardan korunmayı sağlar.

Künye

Sertlik

6,5 – 7,5

Özgül Ağırlık

3,5 – 4,3

Alt Türleri

Granat Grubu = Almandin, Pirop, Grossular Spessartin İsometrik

Renk

koyu kırmızı, morumsu kırmızı

Çıkarıldığı Yerler

Brezilya, Kanada, Madagaskar, Avustralya, Hindistan, Amerika, Afrika, Çek Cumhuriyeti (Prag) ve Zaire (Demokratik Kongo Cumhuriyeti)

Çakralar

Kök, güneş sinir ağı, kalp

Önceki İçerikDoğal Taşlar Nelerdir? ve Doğal Taşların Kullanımı
Sonraki İçerikGerçek Doğal Taş Nasıl Anlaşılır?
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak Doğal Taşlara ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırarak bilgi ediniyorum. Edindiğim değerli ve yarı değerli taşlar hakkındaki bilgi birikimini 2012 yılında yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr websitesi kuruldu. :)

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

fourteen − 5 =