Prasiolite Nedir?
Prasiolite kuvars grubu ailesinin yeşil renkli üyesidir. Kimyasal yapısı silikat, mineral olarak silikon dioksit’tir. Prasiolite taşı doğal hali ile nadir bulunan bir taştır. Soluk yeşil renkli bir kuvars formudur. Doğal prasiolit çok hafif, yarı saydam bir yeşildir.
Prasiolite Taşı Özellikleri
Halk arasında Yeşil Kuvars, Yeşil Ametist ve Vermarin olarakta bilinir. Prasiolite taşına yeşil ametist denilmesi aslında doğru bir tabir değildir. Çünkü Ametistten üretilen Prasiolite taşları bir nevi yapaydır, doğal değildir. Bu taşın literatürdeki yasal ismi Prasiolite’tir. Kelimenin tam anlamıyla “prasiolite” yeşil soğan (pırasa) yeşil renkli taş anlamına gelir. Pırasa anlamına gelen Yunanca “prason” ve taş anlamına gelen “lithos” kelimelerinden türetilmiştir. Mineral, yeşil renkli görünümü nedeniyle bu adı almıştır.
Doğal Prasiolite taşlarının çok büyük bir kısmı 1950 yılından bu yana Brezilya’daki bir madenden çıkarılmaktadır. Ancak Polonya’daki Aşağı Silezya’da ve Kanada’nın Thunder Bay bölgesinde de az miktarda da olsa doğal prasiolite taşına ulaşılmıştır.
Piyasada iki tür Prasiolite taşı vardır. Bunun ilki doğal ve nadir çıkarılan, özgün rengi soluk yeşil olan prasiolite taşıdır. Doğal Prasiolite taşları mücevher ayarındadır ve bu amaçla kullanılır.
Diğeri ise ısıl işlem görmüş Ametist taşıdır. Bu sebeple bu taş yeşil ametist olarakta anılır. Doğal prasiolite taşının az olması sebebi ile piyasadaki neredeyse tüm prasiolitler ısıl işlem gören ametist tarafından yapay olarak üretilir. Ametist ısıtıldığında genellikle sitrin üreten sarı yada turuncu renge döner, ancak radyasyon ilavesiyle yeşil renk elde edilir.
Ametist Taşının Isıtılması İşlemi
Ametistin mor rengi, kuvars içindeki eser miktarda demir yada demir içeren diğer minerallerden kaynaklanır. Bu renk Dünya yüzeyinde çoğu koşulda stabildir. Ancak, ametist taşı yüksek sıcaklıklara ısıtılırsa, renk değişebilir.
Çoğu ametist, yaklaşık 470 santigrat dereceye kadar ısıtıldığında sararır, daha sonra yaklaşık 550 derecede koyu sarı veya kırmızımsı kahverengiye döner. Bu taşlar ısıl işlem görmüş sitrin olarak satılmaktadır. Yaklaşık 500 santigrat derecede sarımsı renkte iken ek işlemlere tabi tutularak yeşil renk elde edilir.
Prasiolite Taşı Faydaları
- Hem ametist hem de sitrin ile yakından ilişkili olduğu için Güneş sinirağı, kalp çakrası, üçüncü göz ve taç çakraları arasında bir köprü görevi görür.
- Bedeni, zihni ve ruhu entegre bir bütün haline getirmek için idealdir.
- Prasiolite, kalbi hem düşüncelerinizin hem de eylemlerinizin lideri olarak aktive ederek manevi büyümenizi gerçek hayat barışına ve bağlantısına çevirebilir.
- Prasiolite kalbi insan deneyiminizin merkezi olarak doğru yerine uyandırmaya yardımcı olur ve “kalp vizyonunuzu” sağlar
- Kişiye kusurlarını ve içindeki başarısızlıkları görebilme yeteneğini arttırır. Bu bilgelerin derin merhametidir.
Künye
Sertlik |
7-7.5 |
Özgül Ağırlık |
– |
Kimyasal Formül ve Grubu |
Silikat, Kuvars Grubu |
Renk |
Soluk Yeşil |
Çıkarıldığı Yerler |
Brezilya, Kanada, Polonya |
Çakralar |
Güneş sinirağı, kalp çakrası, üçüncü göz ve taç çakralarını dengeler |
Ne kadar özenli ve kapsamlı hazırlanmış bir sayfa. Taşlara yoğunlaştığım su günlerde bana com yardımcı olacak sanıyorum. Teşekkürler emekleriniz icin 🙂
Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim. Faydalı olmasına çok sevindim 🙂