Sabun Taşı Nedir?

0

Mitolojiden günümüze kullanılagelmiş ve halk arasında sabun taşı olarak bilinen bu mineralin mineralojideki adı Steatit‘dir. Bilinen bir diğer adı ise talk taşı’dır. Talk taşı Arapça kökenli bir isimdir. Günlük hayatta en çok kullanılan doğal taşlar sınıfındadır.

Sabun taşı, beyaz, gri, soluk yeşil, kırmızımsı kahverengi renk tonlarında bulunabilmektedir. Sabun taşı şeffaf değil opaktır. Oldukça yumuşak olan sabun taşı’nın mohs sertlik skalasına göre derecesi 1’dir. Bu sebeple takı yapımında kullanılmaz. Ancak süs eşyası yapımında ve özellikle tedavi amaçlı daha çok kullanılmaktadır. Toz haline getirildikten sonra cilt hastalıklarında kullanılan sabun taşı beyaz bir toz halini alır. Çok yumuşak olduğu ve ele alındığında yağlı bir his bıraktığından dolayı sabun taşı ismini almıştır. Yumuşak olmasına karşın ateşe bir o kadar dayanıklıdır. Hatta ateş ile temas ettiğinde sertleşir ve parlaklığı artar.

Sabun taşı yüz pudrası (talk pudra) olarak kullanıldığı gibi seramik ve ev dekorasyonu alanında da oldukça fazla kullanılmaktadır.

Sabun taşından yapılan süs eşyalarının tarihi M.Ö.4000’li yıllara kadar uzanır. Hindistan ve Çin’de sabun taşından yapılan biblolara sıklıkla rastlanmıştır. Kuzey Amerika Kızılderilileri ise kendileri için bu taştan barış çubukları ve pipolar üretmiştir.

Mitolojik çağlardan günümüze talk taşı çoğunlukla tedavi amaçlı kullanılırdı. Öğütülen taşın tozu ile merhem ve kremler yapılmıştır. Öğütülmüş haline “Talk”, ecza ve kozmetik endüstrisin­de ise “Talk Pudrası”denir. Dünya üzerinde bol miktar­da bulunmaktadır.

Taş eğer bütün halde kullanılıyorsa en az ayda bir kere akan ılık suyun altında enerji boşaltımı yapılması gerekir. Tozu bir mutfak rendesi ile kolaylıkla elde edi­lebilir ve tedavi suyu yapımında veya banyo katkısı olarak kullanılabilir. Taşın etkisi zayıfladığı zaman, yeniden güç kazanması için bir kaç gün toprağa gömülür.

Sabun Taşı Faydaları

  • Bu taş özellikle cilt üzerinde olumlu etkileri olan bir taştır.
  • Cilt dokusunu ve kas dokusunu güçlendirerek cildin daha sağlıklı ve güzel görünmesini sağlar. Adeta  botoks uygulanmışcasına cildi gençleştirir ve sıkılaştırır.  Cildin nemini ve esnekliğini koruyarak, cildin erken yaşlanmasını önlediğinden, nemlendirici kremlere tozu katılarak kullanıla­bilir.
  • Alerjik  döküntüler, egzama ve cilt tahrişlerine karşı koruma sağlar.Tahriş olmuş ve kızarmış ciltlere, sabun taşı uygulanarak acil yardım sağlanabilir. (Bebeklerde pişik için talk pudrası kullanılır.)
  • Güneş yanığı ve güneş allerjileri için taşın tozunun cilde sürülmesi fayda sağlar.
  • Sabuntaşı tozu avuç içi veya ayak terlemelerinde ve vü­cudun aşırı terlemesinde de kullanılır ve fayda elde edilir.
  • Ruhsal berraklık ve dinginlik veren bir taştır.
  • Kişiyi dış dünyadan uzaklaştırmadan ona iç huzur ve denge verir.
Önceki İçerikKadıköy Taşı Nedir?
Sonraki İçerikMoldavit (Ateşin İncisi)
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak Doğal Taşlara ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırarak bilgi ediniyorum. Edindiğim değerli ve yarı değerli taşlar hakkındaki bilgi birikimini 2012 yılında yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr websitesi kuruldu. :)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

19 − 6 =