Merlinit (Merlinite)

0

Merlinit taşı, büyünün, sihrin ve iyi talihin taşı olarak bilinir ve ismini mitolojik bir karakter olan Büyücü Merlin’den almaktadır. 

Merlinit Nedir?

Merlinit hakkında oldukça detaylı araştırma yapmak zorunda kaldım. Çünkü bazı kaynaklarda Dendritli Opal, bazı kaynaklarda ise Dendritli Akik olduğundan bahsediliyordu. Ancak genel olarak Dendritli Opal olduğu kabul görmüştür. Bununla birlikte bahsedilen her iki taş dışarıdan bakıldığında birbirine çok benzer, onları ayıran en belirgin özellik ise sertlik dereceleri ve kristal yapılarıdır. Opal grubu taşlar 5-6 arasında iken Akik grubu 7 derecedir. Dendritli Akik taşı altıgen kristal yapıdadır, Dendritli opal taşının ise kristal yapısı yoktur. 

Ben bu yazıda Dendritli Opal taşını baz alarak Merlinit taşından bahsedeceğim.

Merlinit, kristal şifa topluluklarında dendritli opal için takma ad olarak kullanılır. İyi şansı ve güçlü sihri çektiğine inanılır. Mitolojide ve antik çağlarda büyücüler, şifacılar, şamanlar tarafından oldukça fazla kullanılmıştır. Kısacası Merlinit taşının büyülü yetenekleri olduğuna inanılıyor.

Merlinit Özellikleri

Öncelikle Merlinit taşının kimyasal ve fiziksel yani jeolojik özelliklerinden bahsedelim… Merlinit, bir mineral değil mineraloid türüdür. Mineral ve Mineraloid arasındaki farktan daha önceki yazımızda bahsetmiştik. 

Merlinit (Dendritli opal), beyaz, sarımsı veya süt rengi zemin üzerinde çoğunlukla siyah, kahverengi, koyu yeşil, gri, bazende mavimsi, eğrelti otuna benzeyen dal desenlerinin olduğu bir taştır. Adeta nakış işlenmiş gibi durur ve bu onu özel ve kıymetli kılar. Bu özelliğe gemologlar arasında “dendritli” veya “dendritic” olarak adlandırılır. Opak veya yarı saydam olabilirler. Bezen her ikisi de aynı taş üzerinde olabilir.

Bir opal türü olan Merlinit, diğer opal türlerine göre renk oyunları göstermez. Onun en önemli özelliği üzerindeki dal desenleridir.

Merlinit taşı, inklüzyon adı verilen bir yapıdadır. İnklüzyon basitçe bir mineralin oluşurken başka bir mineralde hapsolması olarak açıklanabilir. Bu taşlardaki en yaygın dendritik kapanımlar, manganez ve demir gibi metalik oksitlerdir. 

Merlinit taşı oluşumu da diğer opal grubu taşlarda olduğu gibidir. Yeraltı suyu silika kürelerini alır ve yeraltındaki ceplere yerleşir ve yavaş yavaş taşa dönüşür. Hapsolan su ve mineral çözeltisi sertleşmeye başladığında yukarıda bahsettiğimiz gibi manganez veya demir, bazende ikisi birden taşın içerisinde hapsolur ve desenlerini oluşturur. 

Bu değerli taş yeryüzünde yaygın olarak bulunur. Yinede çoğunlukla Avustralya, Meksika, Nevada ve ABD’de çıkarılmaktadır.

Merlinit Taşı Faydaları ve Mistik Güçleri

Çok eski çağlardan bu yana kullanılagelmiş Merlinit taşı, inanca göre fiziksel, duygusal ve ruhsal rahatsızlıkları iyileştirmek için kullanılan, güçlü, sihirli ve büyülü özelliklere sahiptir.

Merlinir taşı Ekim ayında doğanları doğum taşıdır, Astrolojik olarak ise Aslan burçları için bir şans tılsımı olabilir.

Tarihte Merlinit taşının ruhsal anlamı sihir ve güce bağlıydı. Orta Çağ zamanlarında insanlar, bu taşın mistik enerjiler taşıdığını ve onu tutan kişinin gerçek benliğini görmesini sağladığını düşünüyorlardı. Soylular ise taşın iktidarda kalmalarına yardımcı olabileceğine inanarak onları bir statü sembolü olarak kullanmışlardır.

Fiziksel açıdan; 

  • Dolaşım sistemini ve bağışıklık sistemini destekler. 
  • Baş dönmesi, 
  • İltihaplanma, 
  • Böbrek sorunları için tedaviye yardımcı olarak kullanılmıştır.

Manevi açıdan;

  • Kişisel gelişime destek olur,
  • Stresi azaltır,
  • Olumsuz düşüncelerden ve insanlardan korur,
  • Empati ve sabır aşılar,
  • Manevi şifa,
  • Ruhsal farkındalığı arttırır,
  • Sezgi ve anlayış getirir.
  • Şaman taşı olarak ta adlandırılır. Durugörüyü, geçmiş yaşamları ve ilahi varlıkları keşfetmek isteyenler meditasyonlarında kullanmıştır.
  • Meditasyon taşıdır.

Merlinit, beyaz rengi ile taç çakraya karşılık gelir. Başın hemen üzerinde dönen bir enerji halesi şeklinde bulunan bu çakra 7. ve en yüksek çakradır. Soyut düşüncenin yanı sıra, evrenin ruhsal yönüyle olan bağlantınızı ve iletişiminizi geliştirir ve yönetir.

Merlinit Taşı Temizliği ve Bakımı

Sert bir yapıya sahip olmadığı için işlenirken ve bakımı yapılırken narin davranılmalıdır. Sertlik derecesi 5 ila 6 arasında değişen Merlinit taşının kesimi zordur bu sebeple genellikle kabaşon kesim, parça dilim veya tamburlu olarak görürsünüz. 

Merlinit fiziksel temizliği ve bakımı için nemli bir bez ile silerek kurulamanızı önerilir. Bol suya maruz bırakılması, yıkanması matlaşmasına ve yapısının bozulmasına sebep olabilir. 

Merlinit Enerji temizliği ve arındırılması için ise selenit taşı kullanabilir veya tütsü ile temizliğini yapabilirsiniz.

Künye

Sertlik5 – 6
Özgül Ağırlık2.15
Kimyasal Formül ve GrubuSiO2NH2O – Opal – Mineraloid
RenkBeyaz üzerine siyah, yeşil, mavi, gri veya kahverengi desenli
Çıkarıldığı YerlerAvustralya, Meksika, Nevada, ABD
ÇakralarTepe çakra

Kapak Görseli Lisansı: Canva

Önceki İçerikLavanta Bitkisi Faydaları ve Kullanım Alanları
Sonraki İçerikKristallerin Mistik Gücü
2004 yılından bu yana gerek mesleki gerekse hobi olarak Doğal Taşlara ilgi duyuyor ve bu konuda yerli ve yabancı kaynakları araştırarak bilgi ediniyorum. Edindiğim değerli ve yarı değerli taşlar hakkındaki bilgi birikimini 2012 yılında yazıya dökmeye karar verdim. Basılı bir kitapta toplamaktansa online platformda olması daha faydalı olur diye düşündüm ve degerlitaslar.gen.tr websitesi kuruldu. :)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

six + 16 =